GÜNDEM 26 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

AKP-MHP faşizmine karşı savaşın önemli bir aşamaya ulaştığını belirten PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan,  “Bedel ödedik, ödüyoruz, ancak rejim yenilgi aşamasına geldi. Artık bu rejimi yenebileceğimiz bilinmelidir” dedi.

Bağdat-Erbil-Ankara hattındaki anlaşma ardından Şengal'e yönelik başlatılan askeri sevkiyat hızlandırıldı. İki günde az 8 bin kişilik güç kaydırıldı.

Almanya’daki PKK yasağının 27. yılında ANF’ye konuşan Kürt kadın siyasetçi Nilüfer Koç yasak için uydurulan kılıfın artık tutmadığını belirterek “Hukukla üstünü örtüp kamufle etmeye çalıştıkları siyasi kararı kamuoyuna ve topluma anlatamıyorlar” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin hukuki bir izahının olmadığının altını çizen Avukat Serdar Celebi, “Hukuk reformu tecridin kırılmasıyla mümkün olabilir” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi Başkanı Fırat Durmaz, son 10 yıl içinde üç büyük deprem yaşayan Van’da, olası bir depreme karşı hiçbir önlemin alınmadığını söyledi.

Her yıl binlerce kadının katledildiği Meksika’da hükümet, ‘öldüren maçolukla’ mücadelenin başarılmasıyla ülkenin gelişmesinin önündeki ciddi bir engelin de kaldırılacağını savunuyor.

İsviçre’de bu yılki kadına yönelik şiddete karşı mücadele gösterilerin ana hedefinde, tecavüz suçunun sadece ‘baskı’ hallerinde cezalandırılması var.  Feministler, "rıza yoksa tecavüzdür" diyor ve yasanın buna göre düzenlenmesini istiyor.  

Yapılan bilimsel araştırmalar, özellikle yoğun hava kirliliğinin olduğu alanlarda yaşayan bireylerin Covid benzeri virüslerin öldürücü etkisine daha fazla maruz kaldığını gösteriyor.