GÜNDEM 28 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

Stêrk TV'de yayınlanan özel programa konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Kürdistan'da devam eden savaşı, Güney Kürdistan'da yaşanan sorunları, AKP-MHP-Ergenekon ittifakının Kürt halkı ile demokrasi güçlerine yönelik saldırılarını ve bu saldırılara karşı gerillanın geliştirdiği direnişi değerlendirdi.

28 Kasım 2015 tarihinde Amed'de katledilen Baro Daimi Başkanı Tahir Elçi'nin yaşamını yitirmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Elçi dosyasının iddianamesi 5 yıl sonra kabul edildi ve ilk duruşması da geçtiğimiz Ekim ayında yapıldı. Elçi dosyasının avukatları ve katledildiği gün yanında olan yakın dostu meslektaşı Baki Demirhan değerlendirmelerde bulundular.

Havaların soğumasıyla birlikte giderlerine doğalgaz ve kömür masrafları da eklenen halk, derinleşen ekonomik krizde temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Amed'de pazarcılar ve esnaflar günü siftahsız kapatmaktan şikayetçi.

Avrupa'da PKK'nin 42'nci kuruluş yıldönümü olan 27 Kasım kutlamaları çok sayıda kentte devam ediyor. 27 Kasım, toplantılar, yürüyüşler, havai fişekli gösteriler ve halaylarla karşılandı.

HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, Van’ın ve partilerinin özel bir politikayla kuşatma altına alındığını; kalıcı bir baskı düzeneğinin kurulduğunu söyledi.

ANF'ye konuşan El Fetih Mısır Sorumlusu Dr Mohammed Xerip, El Fetih ile Hamas arasındaki ilişkileri "Filistin halkının taleplerini yerine getiriyoruz" şeklinde değerlendirdi.

Fransa’da bu Cumartesi birçok şehirde hem ‘Genel Güvenlik’ yasa tasarısına hem de son günlerde gündemden düşmeyen polis şiddetine sokağa çıkılıyor.

Belçika'da Anvers mahkemesinde görülmeye başlayan bir davada, saldırı planlamakla suçlanan İranlı bir diplomata 20 yıl hapis talep edildi.

Büyük Britanya‘nın AB’den ayrılmasına tepkili olan ve bağımsızlık yanlılarının giderek arttığı İskoçya’da Başbakan Sturgeon, önümüzdeki yıl bağımsızlık referandumunda kararlı olduklarını duyurdu. 

İsviçre Alpleri’nde yapılan bir araştırmaya göre, yeraltı aktiviteler nedeniyle rakımlarda yaşanan yükseliş erozyonlardan kaynaklı çöküşü fazlasıyla telafi ediyor. 

‘Dünyanın çöplüğü’ olma imajından kurtulmak isteyen Çin, katı atıkların ithalatını 1 Ocak’tan itibaren kesin olarak sonlandırıyor.