GÜNDEM 28 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-1 Mayıs, Türk devletinin Kürdistan’a yönelik düzenlediği soykırım saldırılarını, koronavirüs salgınını değerlendiren PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, “Kürdistan’daki özel savaş bir soykırım savaşıdır. Dolayısıyla hiçbir ilke, ahlaki, hukuki ölçü onu bağlamıyor. Amacı yok etmektir, karşıdakini soykırıma uğratmaktır. Kararını öyle vermiş ona göre yürütüyor ve özel savaşı tüm boyutlarda dört başı mahmur bir biçimde yürütüyor” dedi.

-1 Mayıs’a ilişkin açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Tüm emekçileri, halkları, kadınları, gençleri ve tüm demokrasi güçleri Kürt halkıyla omuz omuza bu iktidara karşı mücadeleyi yükselterek bu faşist iktidarın sonunu getirmelidir” dedi.

-1980’lerin başından beri Güney Kürdistan toprakları irili ve ufaklı çok sayıda işgal seferinin hedefi oldu. Hezimetle bitmelerine rağmen Türk devleti 28 yıldır adına ‘sınır ötesi operasyon’ verdiği işgal seferlerinden vazgeçmedi.

-ÖHD üyesi Avukat Şemdin Şahin, devletin uzun yıllardır sistematik bir biçimde tecrit uyguladığını belirterek, "Devlet Kürt sorununu demokratik yollarla çözmek istemediği için tecridi derinleştiriyor" dedi.

-İsveç Hükümeti, HDP'ye karşı tutuklamalara karşı dayanışma mesajları yayımlarken Güvenlik Polisi (Säpo), demokratik kite örgütleri ve HDP taraftarlarını kriminalize etmeye çalışıyor.

-Lyon’daki saldırılara ilişkin Fransız, Kürt, Türkiyeli, Tamilli ve Ermeni kurumlar yayınladıkları ortak bir deklarasyon ile Fransız hükümetinin sessizliğini kınadı.

-Batı Afrika’da radikal İslamcı çetelerle savaşın yoğun olduğu ülkelerden Mali’den yapılan açıklamada, onlarca çetenin öldürüldüğü duyuruldu.

-Afganistan’dan askerlerini çekmeye hazırlanan ABD, son dönemlerde artan saldırılar nedeniyle bu ülkedeki diplomatik personelinin önemli bir kısmını geri çağırma kararı aldı.