GÜNDEM 29 TEMMUZ 2021

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Türk ordusu ve KDP’nin Metina alanında başlattığı işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Türk devletinin 'toplu mezar' yalanına tepki gösteren şehit aileleri Efrîn'deki işgal saldırılarından dolayı cenazelerini şehitliğe götüremediklerini, şehit savaşçıları ve sivilleri Avrin Hastanesi'nin arkasına gömmek zorunda kaldıklarını belirtti.

-ABD Temsilciler Meclisinin iki üyesi, David Cicilline ve Gus Bilirakis, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’e Türkiye’ye yapılan tüm drone teknolojisi ihracatının durdurulmasını istedi.

-Avaşin’de gerçekleştirdiği eylemler ve yıllardır verdiği emek ile tanınan şehit Bahoz Rojhat, Bazên Zagrosê hamlesinin direniş sembollerinden biri oldu. Bahoz, şehit düşmeden önce, devrim yolunun kendisi için en kutsal yol olduğunu belirtmişti.

-Arzu Sabancı “Ülkemde mülteci istemiyorum” derken AKP’li Özhaseki “Suriyeliler sanayiyi ayakta tutuyor” dedi. DİSK/Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise bu iki açıklamayı sömürünün aynı karakteri olarak yorumladı.

-Cezaevlerindeki açlık grevleri devam ederken Marmara Bölgesi TUHAY-DER üyesi Yüksel Gözde, kamuoyunda ciddi bir duyarsızlık olduğunu belirterek, "Neden insanlar bedenlerini açlığa yatırıyor? Bu soruların cevapları devlet pratiğine yanıttır" dedi.

-Kuruluşunu ilan eden HDP Amed Kadın Meclisi hakkında bilgi veren Hasret Alp, "Tüm saldırılara karşı tek kurtuluş yolunun örgütlü mücadeleden geçtiği bilinci ile tüm illerde kadın meclislerimizi oluşturacağız" dedi.

-Muş’taki Karşıyaka Kuran Kursunda kapı koluna asılı halde bulunan 12 yaşındaki Mehmet Halil Yavuz cinayetine ilişkin dosyaya getirilen gizlilik kararı nedeniyle tüm çabalara rağmen 25 gündür sır perdesi aralanamadı.

-Bilim dergisi olan Nature Astronomy’de yayınlanan bir çalışmaya göre, astronomlar Jüpiter’in Ganymede uydusunda buhar izleri görüldü.