GÜNDEM 3 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kuraklığın tüketici kullanımına indirgenmeyeceğini vurgulayan Önder Algedik, Kanal İstanbul’un bu sebeple yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

-Roza Amara, Mardin’den göç ettikleri İsviçre’de doğar, büyür ve üniversite okur, Avrupa’yı gezer ama ülkeye dönüş kararı verip gerillaya katılır. Şimdi Kürdistan’da mücadele ediyor.

-Avrupa Kürt gençlik dergisi Stêrka Ciwan, Ocak sayısı “Rêbertiya azad, Kurdistana azad, Êzîdxana azad wê teqez bên pêkanîn” manşetiyle çıktı.

-Fransa’nın başkenti Paris’te 2015’te imzalanan ve 31 Aralık 2020’de devletlerin yeni taahhütler sunması gereken sözleşmeye 70 ülke yeniden taahhüt sundu.

-Hindistan’ın Thiruvananthapuram eyaletine bağlı Kerala kentinin belediye başkanlığına 21 yaşındaki matematik öğrencisi genç bir kadın seçildi.

-Fransa, 1 Ocak’tan itibaren tek kullanımlık plastik kullanımını yasakladı. Fransızlar bu durumu, “Alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız” biçiminde yorumladı.

-Avrupa Birliği’nin İngiltere ile ticaret anlaşmasına İngiliz balıkçılar isyan ediyor. Anlaşmaya göre AB üyesi ülkelere ait balıkçılar İngiltere’nin kıyılarının yakınlarına kadar gidebilecek.