GÜNDEM 30 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-KJK Koordinasyonu, dünya kadınlarına yaptığı çağrıda, 21. Yüzyılın kadın özgürlük yüzyılı olacağına dikkat çekerek, “2021 yılı itibarı ile çok önemli ve kritik bir yıla girmekteyiz. Ortadoğu’ya sürekli savaş, kaos getiren DAİŞ ile aynı zihniyet ve politikalara sahip olan ceberut Türk devletine karşı ortak mücadele ve direnişimizi yükseltelim” dedi.

-Kadınların, savaş, yıkım ve şiddetin her türlüsüne karşı susmadığına dikkat çeken PAJK Koordinasyon Üyesi Ronahî Serhad, öncülüğü üstlenip mücadelenin sürdürülmesini sağladığını söyledi.

Roboskî katliamında oğlunu kaybeden Zeki Tosun, yargının dosyaları ile ilgili tutumuna ilişkin konuşarak, "Bizi susturmak istiyorlar ama adalet mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

-Irkçı saldırılar yüzünden adeta toplumun görünmezleri olan mülteciler, Covid-19 salgını ile daha da görünmez oldu. Fakat bu dünyanın %1’inin yerinden edildiği gerçeğini değiştirmedi.

-YJA Star Gerillası Agirî Qamişlo, "Rojava Devrimi'nin başlaması tüm dünyanın gözünü açtı" dedi. Qamişlo, Başur gençliğinin direniş yolunu seçmesi gerektiğini belirtti.

-Fransa'nın Strasbourg kentinde Yasemin Çetindağ isimli kadının katledilmesine ilişkin açıklama yapan TJK-F, “Kadın cinayetleri artık bir cins kırımıdır. Bunun için daha çok örgütlü mücadele her kadın için artık ekmek su kadar önemlidir” dedi.

-HDP Amed İl Binası önünde oturtulan ailelerinin saldırısına uğrayan ve hakkında dava açılan HDP basın danışmanı Vedat Dağ, 2 yıldır ailelerin fiziki saldırısına ve hakaretlerine maruz kaldığını belirtti.

-2018 yılında Alman polisi kapı ve pencereleri kırarak baskın yaptığı Berlin’deki Kürt derneğine tazminat ödeyecek. Savcı aranan “suç delillerinin” bulunmadığını belirterek soruşturma dosyasını kapattı.

-Geçtiğimiz hafta tutuldukları kampta çadırları yanan Bosna-Hersek’teki mültecilerin dramı sürüyor. Sayıları bini bulan mülteci günlerdir yağan karın altında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

-Yayınlanan son bir bilimsel araştırma, BM’nin tahminlerinin aksine küresel ısınmadaki kritik eşiğin 2042 yılından önce aşılacağı gerçeğine işaret ediyor.

-Akdeniz’de AB tarafından alınan sert önlemler nedeniyle Atlantik üzerinden İspanya’ya ulaşmaya çalışırken yaşamını yitiren göçmenlerin sayısında ciddi artış yaşanıyor.

-Yukarı Karabağ’ı işgal için Türkiye’nin paralı teröristlerini kullanan Azerbaycan, yurtlarını savunmak amacıyla Fransa’dan giden Ermeniler hakkında Anti Terör Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

-Nijerya’da Boko Haram çetelerinin saldırılarında aralarında askerlerin de olduğu onu aşkın güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.