GÜNDEM 30 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarını ve devam eden açlık grevini değerlendiren HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Şehadetlerin önüne geçebilmek için dışarıda güçlü bir kamuoyu oluşturmak gerekiyor" dedi. 

-Onlarca YPJ'li savaşçı, YPJ'nin kuruluşunda yer alan Şehit Silava ve şehit Berivan'ı askeri bir törenle andı.

-HDP Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki, iktidar ve ortaklarının hazırladığı yargı paketi ve yeni sivil anayasa taslağının inandırıcı olmadığını belirterek, "Demokratik bir tartışma ortamı yaratılmalı, daha sonra sivil anayasa tartışması yapılabilir" dedi.

-Türk devletinin Garê yenilgisinin öfkesi ile Medya Savunma alanlarına saldırdığını söyleyen HPG'li Bengin Barmani, halkın devam eden gerilla direnişine destek verilmesi gerektiğini vurguladı. 

-Mermer Ocağına karşı direnen Özyurt köyü sakinleri, köylerine mermer ocağının faaliyet göstermesine izin vermeyeceklerini ve sonuna kadar direneceklerini söyledi.

-İspanya’nın Ceuta kentinden Fas’a İspanyol askerler tarafından geri gönderilen çocuklar için savcılık soruşturma başlattı.

-Sri Lanka’da konteynır taşıyıcısında 9 gün önce çıkan yangın ardından ülke tarihinin en büyük deniz kirliliği ile karşı karşıya.