GÜNDEM 30 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-DAİŞ'in Kobanê’de yenilmesinin aynı zamanda AKP’nin Suriye politikasının çökmesi ve tıkanması anlamına geldiğini söyleyen Sancar, "AKP’de, MHP’de ve diğer iktidar ortaklarında dipte kalmış, güçlü bir öfke var. Bunun intikamı alınıyor" dedi.

-Mayıs ayı şehitlerini anan PAJK Koordinasyon üyesi Ronahi Serhad, "Mayıs ayı şehitlerinin uğruna mücadele ettikleri yüce amacımızı başarmak önümüzde duran kutsal emirdir. Şehitlerimizi yaşatma sorumluluğuna sahibiz" dedi.

-Ankara'da başlayan Kobanê davasına İtalyan meslektaşı Brando Benifei ile birlikte katılan AP üyesi Evin İncir, uluslararası toplumun Erdoğan'ın gerçekleştirdiği ihlallere karşı sessiz kalmasını eleştirdi.

-DAİŞ’in Kobanê’de kaybetmesiyle büyük bir sendrom yaşayan Türk devletinin, yenilginin intikamını almak için HDP'lilere saldırdığını söyleyen Kobanê direniçisi Çiyazan, "Yargılanması gereken HDP değil, terörü destekleyen faşist AKP-MHP rejimidir" dedi.

-2000’lerin ortasında savaş konseptini tekrar devreye koyan Türk devleti Güney Kürdistan’a yeniden işgal seferlerine girişti. “Bu defa PKK’nin işi bitirilmeden dönülmeyecek” denilerek girişilen 2008 Zap saldırısı en büyük hezimetlerden biri olacaktı.

-Her geçen yıl daha fazla plastik kirliliğine maruz kalan okyanusların, önlem alınmaması halinde önümüzdeki 30 yılda bir tek balık dahi yaşamayacak hale geleceği uyarıları yapılıyor.

-Salgının neden olduğu ekonomik ve sosyal krizden en çok etkilenen Latin Amerika ülkelerinin bu yıl beklenenin biraz üzerinde bir büyüme gerçekleştirmeleri beklense de halen süren belirsizliklerin eşitsizlikleri ve yoksulluğu arttırmasından endişe ediliyor.