GÜNDEM 4 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

Eyn İsa alanına dönük saldırılara tepki gösteren YPJ komutanlarından Barin Kobanê, "YPJ olarak gelişen saldırılara karşı cevapsız kalmayacağız" dedi.

HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, Êzidîlere karşı yapılan Hewlêr-Bağdat anlaşmasına tepki göstererek, "Êzidî toplumunu (DAİŞ saldırılarına karşı) yalnız bırakanlar, bugün yeni bir fermana yol açmak istiyorlar" dedi.

Kürdistan ve Türkiye'de kanayan bir yara misali devam eden çocuk işçiliği sorunu, her geçen gün daha çok yaygınlaşıyor. Çocuklar, dışarıda çalışarak sadece kol emeği tüketmiş olmuyorlar, aynı zamanda her türlü istismara ve şiddete de maruz kalıyorlar.

Kürt Halk Önderi Öcalan'a özgürlük talebi ile Cumartesi günü Stuttgart'ta yapılacak yürüyüşe katılım çağrısında bulunan KON-MED, "Öcalan'ın özgürlüğü Ortadoğu halkların özgürlüğü için belirleyici bir rol oynayacak" dedi.

Şengal halkının iradesinin kırılmasına sessiz kalmayacaklarını açıklayan Avrupa Birleşik Devrimci Mücadele, Irak devleti ve KDP'ye, "Şengal’i köleleştirme anlaşmalarına son verin" çağrısında bulundu.

NATO'nun Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye'ye yönelik sert eleştiriler yöneltildiği bildirildi. ABD, Türkiye'ye sırtını dönerken, bir çok katılımcıya göre Türkiye'ye karşı Amerikan ve Avrupa yaptırımları yolda.

Fransa Cumhurbaşkanı Emnanuel Macron, Pazartesi günü Paris'te Mısır Devlet Başkanı Abdul Fettah El Sisi'yi kabul edecek. Her iki yöneticisi Türkiye ile bağlantılı Akdeniz krizi başta olmak üzere bölgesel krizleri konuşacak.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen'de kötü beslenmenin rekor düzeye ulaştığını ve açlık noktasına yaklaştığını belirtti.

Yıllardır yerli halkların haklarının gasp edilmesiyle gündemde olan Kanada, yasalarını BM Yerli Haklar Deklarasyonu’na uyarlayacağını duyurdu.

UICN tarafından yayınlanan bir rapora göre, BM’nin doğal koruma alanı ilan ettiği alanların üçte birinden fazlası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.