GÜNDEM 6 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Türk devletinin işgal saldırılarına karşı gerillanın tarihi bir direniş sergilediğini belirten Bayık, Kürt halkının Kürdistan'ı ve kazanımlarını korumak için canını feda eden evlatlarına sahip çıkmak için her yerde ayaklanması gerektiğini söyledi.

-Telsiz üzerinden Medya Savunma Alanları’ndaki gerilla güçlerine seslenen HSM Komutanlığı üyesi Amed Malazgirt, “Tüm Kürt halkı ve Kürt gençliği Türk devletinin zulmüne karşı mücadele etmeli ve Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın Zap, Avaşin ve Metina’da başlattığı Bazên Zagrosê ve Cenga Xabur devrimci hamlelerine sahip çıkıp destek vermelidir” dedi.

-23 Nisan akşamı. Burası Kürdistan; her türlü zulmün mubah görüldüğü mazlum Kürt halkının ülkesi. Bu sefer, bilindik seferlerden değildi.

-Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerim Ömer, DAİŞ’lilerin yargılanması ve iadesi konusunda yeterli destek görmediklerini söyledi.

-KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cafer Şervan: Kapitalist modernitenin egemenliğine karşı ilkin sömürge sürecine tabi kılınmak istenen halklar ve topluluklar direndiler.

-Cengiz Holding’in Rize İkizdere Vadisi’nde yapmak istediği taş ocağına karşı direnen köylülerin yanında mücadeleye katılan HDP Milletvekili Murat Çepni, tüm vadiyi yok edip orayı şantiyeye çevirmeye çalıştıklarını söylüyor.

-Türkiye'nin kadına yönelik şiddete son verilmesini amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi Parlamento İkinci Başkan Yardımcısı ve Sol Parti Milletvekili Lotta Johnsson Fornarve'nin talebi üzerine İsveç Parlamentosu'nda tartışıldı.

-Kenya’daki arkeolojik kazılar sırasında günümüzden 78 bin yıl önce gömüldüğü anlaşılan bir çocuğun kemiklerinin bulunması, ölü gömme ritüelinin çok daha eski tarihlere dayandığını gösteriyor.
-Batı Afrika’da cihatçı çetelerin saldırılarının yoğunlaştığı ülkelerden Nijer’de en az 15 askerin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

-Güney Kürdistan’a yönelik başlayan son işgal saldırıları sonrası harekete geçen bir gir grup Alman aktivist ve Almanya’daki Kürdistanlı kuruluşlar bir hafta içinde “Türk faşizmine hayır” başlığıyla 93 bin bildiri dağıttı.