GÜNDEM 8 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile 25 Mart günü yaptığı telefon görüşmesine değinen Ok, Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirlerinden, felsefesinden ve düşüncelerinden korktuğu kamuoyu ile iletişimini tümden kesmek istediğini belirtti.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı’da nelerin yaşandığına dair hiçbir bilgeye sahip olmadıklarını ve kesilen son görüşmeyle kaygılarının daha da arttığını belirten HDP Urfa milletvekili Ömer Öcalan “Abdullah Öcalan tecrit altında tutarak Türkiye’yi dipsiz bir kuyuya atıyorlar” dedi.

-ÖHD’li Avukat Destine Yıldız: Grevler, mahpusların alternatifleri kalmadığı noktada gittikleri bir yol. En temel haklarından ediliyorlar. Bir yandan dışarının duyarsızlığıyla da alakalı. Seslerini başka türlü çıkarabilecekleri alanı yok.

-Acilen önlem alınmaması halinde Afrika’nın Sahel bölgesinde 30 milyona yakın kişinin açlıkla karşı karşıya kalacakken, bundan özellikle küçük çocukların etkileneceği bildiriliyor.

-1994’te 20’nci yüzyılın son soykırımının yaşandığı Ruanda’da mağdurlar, o dönem Fransa’nın oynadığı rolün daha net aydınlatılmasını ve özür dilenmesinde ısrarcılar.

-G20 ülkeleri, Covid-19 pandemisi nedeniyle ekonomik krizin ağır etkilerini hisseden yoksul ülkelerin borçlarını askıya alan uygulamayı uzatma kararı aldı.