GÜNDEM 9 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-İsviçre Sosyalist Parti’den federal milletvekili Fehlmann Rielle Laurence, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecride ilişkin verdiği soru önergesinde, “Kürt lider Abdullah Öcalan’ı tecrit koşullarından çıkarmalıyız” başlıklı bir soru önergesi verdi.

-Vekilliği düşürülüp tutuklanan Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup ve basın çıktıları yollayan HDP’nin mektupları cezaevine alınmadı gerekçe ise basın çıktıları içerisinde yer alan Mezopotamya Ajans’ın sakıncalı bulunması.

-Kêste köyünden olan sanatçı Hesen Şerîf, Kêste'deki direniş üzerine 'Zinarê Serbilind' isimli bir parça çıkardı. Türk devletinin işgal saldırılarına değinen Hesen Şerîf, işgale karşı Kürtlerin birlik olması gerektiğini söyledi.

-Öz savunmanın önemine dikkat çeken HPG komutanlarından Laşer Rodi, "Öz savunma sadece insanlar için değil tüm canlılar için hayati önemde" diye konuştu.

-Zapatistalar, 13 Ağustos'ta Madrid'e çıkıyor. 400 yıl boyunca sömürgecilere karşı direnen Zapatistalar, Kürtlerle de kucaklaşacak.

-Britanya’nın egemenliği altında bulunan İskoçya’da seçimlerin galibi olan başbakan Nicola Sturgeon, bağımsızlık için yeniden referanduma gideceklerini söyledi.

-İtalya’nın San Felice Circeo kenti yakınlarındaki Guattari mağarasında 90 bin ile 50 bin yıl önce yaşamış 9 Neandertal insanına ait kalıntılar bulundu. İtalya Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada, buluşu “Olağan üstü” olarak nitelendirdi.

-Kudüs’te Cuma gecesi yaşanan çatışmalarda 200’den fazla Filistinli ve 17 İsrailli asker yaralandı.