Gazetecilere yönelik baskılar devam ediyor

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Kasım ayında 9 gazetecinin gözaltına alındığı, 2'sinin tutuklandığı, 2 gazeteciye dava açıldığı, 9 gazeteciye ise ceza verildiğini açıkladı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren Kasım ayı raporunu paylaştı. Basına yönelik baskı, sansür ve engellerin hız kaybetmeden devam ettiği kaydedilen raporda, gazetecilerin engellendiği, gözaltına alındığı ve tutuklandığı ifade edildi.

Basın çalışanlarının haklarında açılan davalardan kaynaklı adliye koridorlarını bu ay da boş bırakmadığı vurrgulanan raporda, “Haberi alıp iletmekle görevli gazeteciler, Kasım ayında da çokça yargılama ve cezalandırmaya maruz kaldı. Kasım ayı içerisinde açılan dava ve karara bağlanan dosya sayısındaki artış, aynı zamanda ülkenin basın ve ifade özgürlüğünün karnesi niteliğindedir” ifadelerine yer verildi.   

Raporda, Türkiye’de toplam 173 gazetecinin tutuklu olduğu belirtildi. Kasım ayında 9 gazetecinin gözaltına alındığı, 2 gazetecinin tutuklandığı, 10 gazetecinin yargılandığı, 2 gazeteciye dava açıldığı, 9 gazeteciye para ve hapis cezası verildiği, 1 dergi bürosuna ise baskın yapıldığı bildirildi.