YENİLENDİ

Gazeteciler, yazarlar, sanatçılar basın özgürlüğünü savundu

Özgür Gündem ile dayanışmak amacıyla genel yayın yönetmenliği yapan 14 kişi bugün hakim karşısına çıkıyor. Nöbetçi genel yayın yönetmenlerinden Hasan Cemal, "Kürt gazeteciler, özgür olmadan Türk gazeteciler özgür olamaz" dedi.

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla genel yayın yönetmenliği yaptıkları için haklarında dava açılan Celal Başlangıç, Ömer Ağın, Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Jülide Kural, Kumru Başer, Murat Uyurkulak ve Faruk Balıkçı'ın davaları bugün görüldü.

Tüm davalarda yargılanan yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, tutuklu bulunduğu Silivri 9 No'lu Hapishanesi'nden getirildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk olarak Celal Başlangıç ve Ömer Ağın ile Kızılkaya'nın duruşması görüldü.

Başlangıç duruşmaya katılmazken, Ağın ile avukatlar hazır bulundu.

Savunma yapan Ağın, suçlamayı kabul etmedi, "Yazdığım yazının başlığı ünlü tiyatrocu Bertolt Brecht'e aittir" dedi.

Savcı, Kızılkaya hakkında diğer mahkemelerde de açılan davalar olduğunu, birleştirme yönünde dosyaların incelenmesini istedi.

Celal Başlangıç'ın avukatı Fikret İlkiz, birleştirilme talebini kabul etmediklerini belirtti.

Mahkeme, Kızılkaya hakkında açılan davaların UYAP'tan sorulmasına karar vererek duruşmayı 28 Mart'a erteledi.

Aynı mahkemede gazeteci Fehim Işık'ın davası da görüldü. Mahkeme, bu dosyada da Kızılkaya hakkında açılan davaların UYAP'a sorulmasına karar vererek duruşmayı 28 Mart'a erteledi.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Jülide Kural, Kumru Başer, Murat Uyurkulak ve Faruk Balıkçı'nın davaları görüldü. 

Basın ve ifade özgürlüğünü savunan Yıldırım Türker, "Henüz Şangay Beşlisi'ne girmediğimize göre, hala AİHM'ye bağlı olduğumuzu düşünüyorum" dedi. 

Gazeteci Hasan Cemal ise savunmasında dayanışmaya dikkat çekti, "Kürt gazeteciler özgür olmadan, Türk gazeteciler özgür olamaz" dedi. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'ye gerçek barış ve demokrasinin gelmeyeceğini belirten Hasan Cemal, "Kürt sorunuyla ilgili 4 kitap sayısız makale yazdım, böyle suçlamayla karşılaşmadım. Ya ben değiştim, ya da hukuk değişti" diye konuştu.

Tüm davalarda savunma yapan tutuklu sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, gazetecilik mesleğinin etik kuralları ile hareket ettiklerini belirtti, "Tek bir tarafın değil, savaşın tüm taraflarının açıklamalarını gazetecilik görevi gereği verdik" dedi.
Duruşmayı, ünlü sinema oyuncusu Kadir İnanır da izledi.

Davalar, bir saatlik aranın ardından saat 15.00'de yeniden başladı.

Sanatçı Jülide Kural savunmasında, "Hangi dilde, kültürde olursa olsun sanatçının ulaşmak istediği ana gerçek özgürlüktür" dedi. Antimilitarist insan hakları aktivisti olduğunu belirten Kural, "Demokrasiye inanan, bu ülkeyi çok seven bir sanatçı olarak beraatimi istiyorum" diye konuştu. 

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı için yargılanan Murat Uyarkulak da savunma yaptı. Daha fazla demokrasiyle çatışmaların çözübileceğine inandığını belirten Uyurkulak, "Burada gazeteci sıfatıyla barış içinde yaşamak istediğim için bulunuyorum. Eğer bu suçsa işlemeye devam ediyorum" dedi.

Gazeteci Faruk Balıkçı, "90'lı yıllarda bu kadar gazetecinin yargılandığı bir dava açılmadı. Suçlamayı kabul etmiyorum" diye konuştu. Balıkçı'nın davası da 14 Şubat'a ertelendi.

Gazeteci Kumru Başer, yurtdışında olduğu için duruşmaya katılamadı. Avukat Özcan Kılıç, süre istedi. 

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmaları 14 Şubat'a erteledi.