'Gazetecilerin hala gözaltında tutulması ağır hak ihlalidir'

8 gündür gözaltında tutulan gazeteci Derya Okatan'ın avukatı Gümüştaş, 30 günlük gözaltı süresi için "Ortada ağır bir hak ihlali var. Gazetecilerin hala gözaltında tutulması hem işkencedir hem de basın özgürlüğünün ağır ihlalidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın Redhack tarafından kamuoyuna açıklanan maillerini haber yaptıkları için 24-25 Aralık'ta gözaltına alınan gazeteciler hala gözaltında. 

İstanbul, Ankara ve Amed'de 25 Aralık günü evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan OHAL KHK’sı ile kapatılan DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik  ve muhabiri Metin Yoksu, eski Diken yazarı Tunca Öğreten, ETHA Yazıişleri Müdürü Derya Okatan, Birgün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi İmtiyaz Sahibi Eray Sargın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde tutuluyor.

Bir aylık gözaltı süresinin alındığı polis tarafından gazetecilere söylenirken, gazeteci Okatan OHAL hukuksuzluğuna karşı açlık grevinde.

Okatan'ın avukatı Özlem Gümüştaş, soruşturmaya ilişkin ANF'ye konuştu. Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatı Gümüştaş, soruşturmanın başından beri yasadışı bir şekilde yürütüldüğünü belirtti.

DOSYA İKİ POLİS BİRİMİ ARASINDA GİDİP GELİYOR

Soruşturma savcısının izne çıktığını katibinden öğrendiklerini söyleyen Gümüştaş, "Bu operasyonun siyasi bir kararla yapıldığı çok açık. Öncelikle bir soruşturmanın başlatılması gerekiyordu. Açıldıktan sonra hangi görevli savcılık makamı yürütecekse belirleniyordu. Ancak burada kitabına uyduruyorlar. Şimdi dosya Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü arasında gidip geliyor. Bir savcı atanmış ancak ortada muhatap yok" dedi. 

5 GÜNLÜK AVUKAT YASAĞI OHAL KHK'SINA DA AYKIRIYDI

 OHAL kararnamesine de aykırı bir şekilde 5 günlük avukat yasağı uygulandığını hatırlatan Gümüştaş şunları söyledi: "İlk KHK'da 5 günlük avukat yasağı vardı. Ancak daha sonra bu başka bir kararname ile kaldırıldı, bir güne indirildi. Biz bu değişikliği savcılığa hatırlattık, avukat yasağı kararını geri çekmesini istedik. Savcı geri çekmeyince itiraz etti, ancak itirazımız reddedildi. Böylece 5 günlük avukat yasağını da yasadışı bir şekilde uyguladılar."

ORTADA BİR MUHATAP BİLE YOK 

Soruşturma sürecinde hangi işlemlerin yapıldığını konuşacak bir muhatabın bile ortada olmadığını belirten avukat Gümüştaş, "Hem müvekkilimiz Derya Okatan hem de gözaltındaki diğer gazeteciler, kendilerine ulaşan bir bilgiyi, halkın haber alma hakkı gereği haberleştirmişler. İktidarı rahatsız eden de bu haberler. Aslında ortada araştırılacak bir mesele yok. Haberler ortada. Adli makamların bu haberlerin ötesinde araştırma yapacağı bir durum yok ortada.  Dolayısıyla müvekkillerimizin derhal savcılığa çıkartılarak, savcı hangi soruyu soracaksa sorması gerekiyor. Ancak savcı bunun yerine 30 günlük gözaltı süresini kullanacağını söylüyor" dedi. 

DELİL ÜRETMEK İSTİYORLAR 

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Özlem Gümüştaş, 30 günlük gözaltı süresinin "delil üretme" anlamına geleceğini belirtti ve ekledi: "Hukukdışı fezlekeler hazırlamak ya da dosyaya yasadışı toplanan delilleri koymak anlamına gelir."

Ortada ağır bir hak ihlali olduğunun altını çizen Gümüştaş, "Siyasi iktidar bu haberden rahatsızlık duyabilir. Ancak gazetecilik mesleği eleştiri ve yorum hakkını kullanmaya en ehil bir meslektir. Çünkü bunu kamuoyu adına bilgilendirmek için yapıyor. Burada kamuoyunun bilgi edinme hakkı da ihlal edilmiş oluyor" dedi. 

ORTADA AĞIR BİR İHLAL VAR 

Gözaltındaki gazetecilerin hem çalıştıkları kurumların belli olduğunu hem de yaptıkları iş nedeniyle toplum ve kamu otoriteleri tarafından denetlenen insanlar olduğunu belirten Gümüştaş, "Gazetecilerin hala gözaltında tutulması hem işkencedir hem de basın özgürlüğünün ağır ihlalidir" dedi.

Savcılıktan gözaltı süresine ilişkir resmi bir karar beklediklerini belirten Gümüştaş, "Bu kararı alır almaz, AİHM'e başvuru yapacağız. Çünkü artık OHAL gerekçesiyle iç hukuk yolları kullanılamıyor" diye konuştu.

GAZETECİ OKATAN AÇLIK GREVİNDE

Müvekkili Derya Okatan'ın OHAL hukuksuzluğunu protesto etmek için 8 gündür açlık grevinde olduğuna dikkat çeken avukat Gümüştaş, Okatan'ın sağlık durumuna ilişkin şunları söyledi: "Su, şeker ve tuz alıyor. Bugün doktor kontrolü yapıldı. Doktor önerisi ile B1 kullanmaya başlayacak. Şu anda fiziki bir zorlanması yok ancak ilerleyen günlerde böyle bir durumla karşılaşabilir. Düzenli olarak doktor kontrollerinin yapılması için uğraşıyoruz. Ancak herhangi bir sağlık sorunu yaşamaması için de hızlıca savcılığa çıkartılması gerekiyor."