Geçinemiyoruz Platformu: Bu soygunu durduracağız!

Geçinemiyoruz Platformu, elektrikten doğalgaza tüm faturalara yapılan astronomik zamları ErnerjiSa Kadıköy İşlem Merkezi önünde protesto etti ve “Bu soygunu durduracağız!” vurgusunda bulundu.

Geçinemiyoruz Platformu, elektrikten doğalgaza temel gıdalara kadar yapılan astronomik zamları EnerjiSA Kadıköy İşlem Merkezi önünde protesto etti.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, HDP Kadıköy ile Eşbaşkanı Ercan Zincir ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin’in katılımıyla gerçekleştirilen eylemde, çevredeki yurttaşlar destek verdi.

“Soygunu durduracağız, zamlar geri alınsın, enerji şirketleri kamulaştırılsın” yazılı pankartın açıldığı eylemde, zam oranlarındaki artışı gösteren dövizler taşındı.

Sık sık, “ Gün gelecek devran dönecek, hırsızlar halka hesap verecek”, “ Susma sustukça daha çok zamlar gelecek”, “ AKP ile hiç kimse geçinemiyor” sloganları atılan Geçinemiyoruz Platformu üyeleri adına açıklama Newroz Tuğçe Özçelik tarafından okundu.

“Adım adım yoksullaştığımız bir süreci hep birlikte yaşıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Özçelik, sürekli değişen döviz kuruyla, ihaleler ile cebe indirilen, kaybolan paralarla, kamu yararını görmezden gelen projelerle gün gün yoksullaştıklarını kaydetti.

Ekonomik kriz kavramının artık yetersiz kaldığı bir süreçten geçildiğine işaret eden Özçelik, borç içinde, geleceksizlik kaygısı içinde yaşadıklarını vurguladı. Beslenme, barınma, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiklerini hatırlatan Özçelik, maaşlarının yattığı gün fatura, kira ve borçları ödemekten geçinemediklerinin altını çizdi.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi faturalara astronomik zamlar yapıldığını hatırlatan Özçelik, “ Bugün burada olmamızın nedeni ödememizin mümkün olmadığı elektrik faturalarıdır. Bizler haftalardır geçinemiyoruz sözünü haykırıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımızı, bu faturaları ödeyemeyeceğimizi anlatıyoruz. Son 1 yılda konutlarda elektriğe yüzde 72,5 -yüzde 158,7 arasında zam yapıldı. Elektrik dağıtım şirketleri kamudan 1 kwh elektriği 31.86 kuruşa satın alan enerji şirketi bizlere 134.89 kuruştan satıyor. Eğer elektrik tüketimimiz 150 kws saatin üstüne çıkarsa bu bedel 205 kuruşa kadar çıkıyor. Kademeli faturalandırma sistemi bu zamlar apaçık bir soyguna dönüşüyor” dedi.

AKP iktidarının bu kademli soygunla halkın cebinden alarak Kolin, Limak, Cengiz, Sabancı, Aksa, Çalık, Zorlu gibi Enerji Şirketlerinin kasasını doldurduğunu vurgulayan Özçelik, kamudan aldıkları ihalelerle her gün büyüyen, kamu bankalarından aldıkları borçları ödemeyen, vergi borçları silinen bu şirketlerin zenginliklerine zenginlik katarken, halkın her gün daha da yoksullaştığını hatırlattı.

Bu soygunun boyutlarını örneklendirerek veren Özçelik, “Ekim ayında elektrik faturaları için 19,5 milyar TL para ödediğimiz hesaplanıyor. Bu zamlarla aynı faturaya 42,5 milyar TL ödeyeceğimiz tahmin ediliyor. Ortada ayda 23 milyar TL fazladan para ödemesi var.23 milyar TL bu şirketlerin kasasına değil de halka aktarıldığında 11.500 adet kreş yapılabilir, 50 derslik 1.000 adet okul yapılabilir veya 54 adet en yüksek kapasiteli yangın söndürme uçağı alınabilir. Bu iktidarı ve halkın parasını ceplerine akıtan şirketleri sırtımızdan atmadan bize rahat yok. Bizler elektrik, su, doğalgaz faturalarını dahi ödeyemezken, zenginlerin kasasını dolduran bu adaletsiz düzeni kabul etmiyoruz! Bizim gibi geçinemeyen, geleceksizlik kaygısını taşıyan tüm dostları birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Zamlar geri alınsın! Enerji üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılsın” vurgusunda bulundu.

ENERJİ ŞİRKETLERİNİ ZENGİN ETMEK UĞRUNA…

Eylemde söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, elektrik ve doğalgaz faturalarının teker teker kapılarını çalmaya başladığını hatırlatarak, “Faturayı veren herkes bu faturayı nasıl ödeyeceğine kendine sormaya başladı. Sosyal medyada, fatura kuyruklarda insanların feryatları, öfkesi ve isyanı yayınlanıyor. Devlet enerji şirketlerini zengin etmek uğruna, iktidar patronları daha da zengin etmek uğruna krizin bütün faturasını halka bindiriyor” dedi.

Elektriğe, doğalgaza ve akaryakıta zammın, her şeye zaman yapmak anlamına geldiğini hatırlatan Piroğlu, insanları geceleri ekmek, gündüzleri ise yağ kuyruğuna girdiğine dikkat çekti.

Piroğlu, eskiden kara borsadan yokluktan girilen kuyruklara, günümüzde yoksulluktan girildiğine işaret etti.

Aylık alınan maaşların gelinen noktada hiçbir şeye yetmediğini hatırlatan Piroğlu, kira, elektrik ve doğalgaz faturalarının maaşların neredeyse tamamını götürdüğünü vurguladı.

İktidarın, halkı, “Ya faturayı ödeyeceksiniz, ya da karanlık ve soğukta yaşamaya mahkum olacaksınız” kıskacına bağlamaya çalıştığını belirten Piroğlu, buna artık dur demek gerektiğini vurguladı.

‘EĞER YÜZ BİNLER FATURALARI ÖDEMEZSE ZAMLAR GERİ ÇEKİLİR!

Piroğlu, şöyle konuştu: “ Ses çıkartılmadığı , insanlar bu faturaları ödediği ve ekmek kuyruklarında beklemeye devam ettiği sürece bu faturalar canımızı yakmaya devam edecek. Bazı şirketler zengin olmaya devam ediyor. Devlet kendi elektriğini özel şirketler üzerinden dağıtıyor. Devlet, halkın elektriğini özel şirketlere satarak onları zengin ediyor ama halkı yoksulluğa mahkum etmeye devam ediyor. Bu kış sertleştikçe, bu kış uzadıkça sırtımızdaki yük artmaya devam edecek. Pazara gidilemiyor, markete gidilemiyor, çocukların karnı doymuyor, soğuktan uyuyamıyor ama biz susmaya devam ediyoruz. Biz sustukça, biz bu zulme, bu yoksulluğa katlanmaya devam ettikçe, sesimizi çıkartmadıkça, faturaları ödedikçe, yoksulluk devam edecek. Biz buradan tekrar ediyoruz; enerji, doğalgaz ve zorunlu tüketim maddeleri üzerindeki tüm zamlar geri alınsın, zorunlu maddeler üzerindeki tüm ÖTV, KDV kaldırılsın, özel enerji şirketleri kamulaştırılsın, sağlık parasız hale getirilsin, özel okullar kapatılsın. Çünkü onların bütün zenginlikleri bizden çaldıklarından oluşuyor, biz bizden çalınanı geri istiyoruz. Bilelim ki, birimiz elektrik faturamızı ödemediğimizde elektriğimiz kesilir, ama yüz binler ödemediği zaman o zamlar geri çekilir.”

‘AKP İLE GEÇİNEMİYORUZ!’

CHP Kadıköy ilçe başkanı Ali Narin ise, kuru ekmek yeme edebiyatı yapanların, battaniye sararak ısınabileceğini söyleyenlerin, saraylarındaki sıcak odalarında yaşamayı çok iyi bildiklerini ve masalarından da ejder meyvesinin de eksik olmadığını kaydetti.

Halkın geçinemediğinin altını çizen Narin, bunun böyle devam etmeyeceğini vurgulayarak, “Bugün belki sokakta 50- 100 kişi var itiraz eden ama ilerleyen haftalarda binler olacak. Evsizlik ciddi bir sorun olmaya başlayacak. Çünkü bu kıra rakamlarını kimsenin ödemeye yetmeyecek. AKP’li de geçinemiyor artık. Geçinemiyoruz AKP ile geçinemiyoruz. Sokaktayız ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Eylem, “ Susma sustukça yeni zamlar gelecek” sloganıyla sona erdi.