Gençlik Komitelerinden Soma madencilerine destek: Yolunuz yolumuz

Gençlik Komiteleri, Soma madencilerinin başlattığı Ankara yürüyüşünün engellenmesini işçi baretlerini yere vurarak protesto etti. Maden işçilerine Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda destek veren Gençlik Komiteleri , “Yolunuz yolumuzdur” mesajını verdi.

Gasp edilen haklarının verilmesi için Soma’dan Ankara’ya yapmak istedikleri yürüyüşleri jandarma tarafından engellenen maden işçilerine bir destek de İstanbul’dan geldi. Kadıköy Khalkedon Meydanı’da bir araya gelen Gençlik Komiteleri, işçilerin yürüyüşünün engellenmesini işçi baretleri yere vurarak protesto etti. Eylemde, “Somalı madenciler yürüyecek, biz yürüyeceğiz” yazılı pankartının açıldı. Sık sık, “Soma’yı unutma unutturma”, “Kaza değil katliam, kader değil cinayet”, “Soma’nın ateşi katilleri yakacak” sloganlarını atan Gençlik Komiteleri adına açıklamayı Zeynep Köken okudu.

Bundan 5 yıl önce, 13 Mayıs 2014’te Soma’da bir katliam gerçekleştiğini hatırlatan Köken, ekmeği için yeraltında çalışan madenciler katledildiğini, yargı sürecinde ise patronlar kollandığını vurguladı. Katliamından sonra işten atılan yaklaşık 3500 madencinin tazminat hakkının gasp edildiğini; emeklilik haklarının tanınmadığında dikkat çeken Köken, ödeme yapılacağına dair verilen sözlerin tutulması üzerine madencilerin Soma’dan Ankara’ya yürüyüş kararı aldığını belirtti.

‘MADENCİLERİN YOLU YOLUMUZDUR!’

Katledilen 301 madencinin anısına 301 km yol yürüyecek olan madencilerin yürüyüşü için Soma Kaymakamlığınca çıkarılan engelleme kararı, Manisa 1. İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığını aktaran Köken, buna rağmen bugün başlattıkları yürüyüşün jandarma tarafından engellendiğini belirtti. Gençlik Komiteleri olarak bu keyfi engelli oturma eylemiyle protesto eden madencilerin yanında olduklarını vurgulayan Köken, “Bu saldırıları yapanlar iyi bilmelidir ki; bizim yolumuz birdir. Bizi, madencileri engelleyemeyeceksiniz. Bizim yolumuz madencilerin yoludur, Somalı madenciler yürüyecek, biz yürüyeceğiz” dedi.

Eylem, kamuoyuna yapılan madencilere desteği büyütme çağrısıyla son buldu.