Gergerlioğlu: 'İntihar' denilirse inanmayın!

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, işkence gören Yasin Eneç için "intihar etti" denilirse bu açıklamanın yalan olacağını belirtti.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te cezaevlerindeki hak ihlallerine dair basın toplantısı düzenledi.
Deniz Poyraz Davası ile sözlerine başlayan Gergerlioğlu, “Katil Onur Gencer ama onu katilliğe sevk eden anlayışın yargılanması gerekiyordu yoksa bir çocuktan bir katil çıkaran zihniyet devam eder” dedi.

'SİLİVRİ CEZAEVİNDE SICAK SU YOK, PETEKLER YANMIYOR'

Silivri Cezaevi 5 No’lu, 3 No’lu, 7 No’lu dan çok ağır ihlal başvuruları aldıklarını belirten Gergerlioğlu, “Bir  mahpus yakını; ‘Koğuşlarda sıcak su yok, petekler yanmıyor, yemekler soğuk ve yetersiz geliyor, mevsim şartlarında yaşam çok zor' diyor. Düşünün, bu soğuklarda petekler bile kendini ısıtmıyorsa, sıcak su gelmiyorsa ne yapacaksınız orada? Çok zor koşullarda hayatını sürdüren ve bundan dolayı oralarda romatizma olan, kronik dejaneratif hastalıklar; kanser, verem gibi hastalıklara düçar olan çok kişi var maalesef” dedi.

HASTA TUTSAĞA ZULÜM

Bakırköy Kadın Cezaevi’nde B-3’te tutulan Jiyan Erdinç isimli tutsağın kalça protezi ameliyatı geçirdiğini dile getirdi. Gergerlioğlu, Erdinç’e dair şunları anlattı: “Bacağında platin bulunmakta ve sadece 2 değnekle ayakta durabilmekte. Alaturka tuvalet kullanamamakta ve tek kişilik ranzalarda yatabilmekte. Hala klozet verilmemekte.”
Silivri 5 No’lu Cezaevi’nden gelen başvurulara dair de konuşan Gergerlioğlu, koğuş peteklerinin yanmadığını, sıcak suyun olmadığını kaydetti. Kimi cezaevlerinde uygulamaya konulan görüntülü konuşmanın da sıkıntılı olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Siyasi mahpuslara görüntülü görüşme tanınmıyor, adli mahpuslara da tanınıyor ama ‘200 TL ücret ver’ deniliyor” dedi.

'İNTİHARI DÜŞÜNMÜYORUM, İNANMAYIN'

Tekirdağ Cezaevi’nde intihar ettiği beyan edilen Vedat Erkmen’in koğuş arkadaşlarının kendilerine de çok ağır ihlaller yapıldığını aktardığını dile getiren Gergerlioğlu, şunları söyledi:
“Yasin Eneç isimli mahpus kendisine çok ağır ihlaller yapıldığını söylüyor. Hücreleri değiştirilmiş, hücre havalandırmasının üstünde tel kafes varmış, hücredeki kaloriferler yanmıyor, camlar açık kapatılırken zorlanıyormuş, giderler tıkalıymış. ‘Hücrenin yaşanabilecek bir yer olmadığını’ söylüyor, kendisinin de Vedat Erkmen gibi benzeri süreç yaşayabileceklerini ama intiharı düşünmediklerini, intihar gibi bir açıklama yapılırsa bunu kabul etmeyeceklerini kamuoyunun bilmesi gerektiğini söylüyor. Yasin Eneç 17-18 Aralık’ta coplarla dövülmüş, kafasına vurulmuş, süngerli odaya atılmış, hastaneye götürüldüğünde doktorlar: ‘Neden bu kadar geç getirildi?’ demişler ve ardından 4 ayrı disiplin soruşturması açılmış, infaz koruma memurları kendisine, ‘Pis terörist, senin gibilerin yaşamaya hakkı yok’ demiş. İki gün boyunca boş hücrede tutulmuş, hiçbir eşyası verilmemiş, 14 gün karantina uygulanmış, kendisine açık görüş hakkı verilmemiş ve Yasin Eneç avukat ziyaretinde gerçekten çok kötü bir halde görülmüş, verdiği dilekçelerin işleme konmadığını söylemiş. Avukat onun kafasının yan taraflarında morluklar, kızarıklıklar, ekimozlar ve yürümekte zorluklar içinde olduğunu görmüş. Üstündeki başındaki kanlı elbiseler halen duruyormuş ve onlarla görüşe çıkmak durumunda kalmış."
Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilenlerin yaptığı başvuruları da dile getiren Gergerlioğlu, Samsun’da anasınıfı öğretmeni olarak çalışırken KHK ile ihraç edilen bir öğretmenin mal varlığına el konulduğunu ifade etti.