Gerry Adams’tan ‘Uluslararası Tribunal’e destek

İrlanda’nın tarihi liderlerinden Gerry Adams, Türk devletinin suçlarının yargılanacağı Paris’teki ‘Uluslararası Tribunal’i desteklediğini açıkladı.

34 yıl boyunca Sinn Fein’i yönettikten sonra Şubat ayında resmi olarak siyaset dünyasından ayrılan Gerry Adams, görüntülü bir mesajla ‘Uluslararası Tribunal’i destekledi.

Türk devletinin savaş suçları ve insanlığa karşı işlediği suçları yargılamak için kurulan mahkeme 15 ve 16 Mart tarihlerinde Paris’te İş Borsası binasında görülecek. Mahkemeyi 40 dolayında uluslararası kurum ve 300 dolayında şahsiyet destekliyor. Bu vicdan mahkemesi, 7 hakim tarafından yönetilecek. Mahkemenin temel sanığı ise Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

 

 

Sinn Fein adına mahkemeyi desteklediğini belirten Adams, Türk devleti ve ajanlarının ağır suçlar işlediğine dair iddiaların olduğunu kaydetti. Adams, Kürt halkını yasal olarak bu suçları inceleme çabasından dolayı alkışladığını söylerken, “iyi dilekleri ile dayanışma” mesajı verdi.

LÖWY: BU MAHKEME AHLAKİ VE SİYASİ AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ

Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi CNRS’nin seçkin araştırmalar müdürü Michael Löwy de destek mesajı verdi. Löwy, “Bu mahkeme hem ahlaki hem de siyasi açıdan çok önemli” dedi. Löwy, bunun anti-emperyalist, anti-kolonyalist harekete uygun olduğunu kaydederken, ABD’nin Vietnam’da işlediği savaş suçlarına karşı kurulan ünlü Russell Mahkemesi’ni hatırlattı. Türkiye’ye ilişkin bu mahkemenin de aynı formatta olduğunu ifade eden Löwy, bu mahkemenin de Russell Mahkemesi kadar etkide bulunmasını umdu. Löwy, “Umarım Kürt halkı ve Türk halkının hakları için de çok önemli katkı sağlar” dedi.

Daha önce yazarlar Patrice Franceschi ve Janet Biehl, Avrupa Parlamentosu’nda birleşik sol grup GUE/NGL’den Gabi Zimmer ile Fransız Ortadoğu uzmanı Gérard Chaliand, mahkemenin YouTube kanalına konuşarak desteklediklerini açıklamışlardı.