Gezi parkı direnişi büyüyor

Gezi parkı direnişi büyüyor

İstanbul’da Gezi Parkı direnişi binlerce kişinin katılımıyla büyüyor. Türkiye genelinde değişik illerde destek gösterileri düzenlenirken İstanbul’da gece boyunca polisin göstericilere saldırısı sürdü.

Taksim'de Gezi Parkı'nın yıkılmasına karşı çıkan kitleye polisin dün sabah saatlerinden bu yana gerçekleştirdiği saldırılara karşın protestocuların başta Taksim olmak üzere İstanbul'un birçok noktasından Taksim'e çıkmak için yaptıkları eylemler, gece boyunca kesintisiz devam etti.

İstiklal Caddesi'nde pek çok farklı siyasi yapıdan on binlerce kişi biraraya gelerek, Taksim'e çıkmak istedi. Polisin müdahalesinin ardından çatışmalar İstanbul'un geneline yayılarak, sabaha kadar devam etti. Barikatlar kuran halk, Fransa Konsolosluğu önünde polise sabaha kadar direndi. Yurttaşların direnişi sırasında polis helikopterlerinden havadan biber gazları sıkılırken, müdahale sırasında polisin biber gazı, tazyikli su ve gaz bombalarının yanı sıra plastik mermiler de kullandığı görüldü. Polisin yüzlerce gaz bombası atmasına ve biber gazlı tazyikli su kullanmasına rağmen dağılmayan gruplar, sabaha kadar İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarından ayrılmadı. Gece saatlerinden yeniden gruplara polis müdahalesi gerçekleşti. Polisler müdahale sırasında ellerindeki odunlarla yurttaşları darp ederek, gözaltına aldı. Ellerindeki sopalarla basın mensuplarına da vurmaya çalışan polisler, basın mensuplarının görüntü almasını da engelledi. 

Eylem sırasında yayalaştırma projesi kapmasında Tarlabaşı Bulvarı'nda bulunan inşaatın güvenlik kulübeleri de ateşe verildi. Talimhane'den Taksim'e çıkmak isteyen gruplar da polis müdahalesine taşlar ve havai fişeklerle karşılık verdi. Talimhane'deki çatışmalar da sabah saatlerine kadar sürdü. Taksim'de yaşanan polis müdahalesinden yaralanan yurttaşlar için Türk Tabipler Birliği tarafından Makine Mühendisleri Odası'nın alt katında acil ilk müdahale birimi kuruldu. Gönüllü doktorların yaralı yurttaşlara verdikleri sağlık hizmeti devam ediyor.

Öte yandan başta Şişli, Kadıköy, Kartal ve Beşiktaş olmak üzere İstanbul'un birçok ilçesinde evlerinden çıkan yurttaşlar, Taksim'e çıkmak için yürüyüşe başladı. Polis müdahalesinin yaşandığı yürüyüşlerde de yurttaşlar polisin müdahalesine taşlarla karşılık verdi. Harbiye tarafından yaşanan çatışmalar hala devam ediyor. 

Anadolu yakasından Acıbadem'nden yönünden D-100 karayolu trafiğe kapatarak yürüyüşe geçen binlerce yurttaş ise, Bogaziçi Köprüsü'nü geçerek Taksim'e ulaşmaya çalıştı. Beşiktaş'a ulaşan gruba Barbaros Bulvarı'nda polis gaz bombaları ile müdahale etti.

Taksim'e çıkmak için eylemde olan grupların direnişleri hala başta Taksim olmak üzere birçok noktada devam ediyor.

Boğaz köprüleri ise şu an trafiğe kapatılmış durumda.