Gezinin 9’uncu yılında mücadele çağrısı

Gezi Direnişi’nin 9. yıl dönümü vesilesiyle birçok kentte düzenlenen eylemlerde “Her yer gezi, her yer direniş” denilerek Gezinin 9’uncu yılında mücadele çağrısı yapıldı.

Ankara’da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB), Gezi davası kararına karşın başlattığı adalet nöbetinde Gezi’nin 9’uncu yıldönümüne ilişkin basın açıklaması yapıldı. TMMOB binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Gezi direnişinde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan açıklamada, sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Gezide düşene, dövüşene bin selam” sloganları atıldı. “Gezi davasında verilen hukuksuz kararı, tutuklamaları kabul etmiyoruz” pankartının yer aldığı açıklamada ilk olarak Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuştu.

‘GEZİ ŞEHİTLERİNE BORÇLUYUZ’

Karakuş, Gezinin üzerinden 9 yıl geçtiğini ve tam 35 gündür adalet nöbeti tuttuklarını hatırlatarak, “Gezi hepimizin yarattığı kolektif bir değerdi. 9 yıl öncesinin umuduyla nefes alıyorsak, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Hasan Gedik ve Berkin Elvan’a borçluyuz” dedi.

‘UMUTLU VE İNANÇLIYIZ’

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Sekreteri Özgür Topçu, “Gezinin 9’uncu yılında bir yandan öfkeli, bir yandan da umutlu ve inançlıyız. Gezi direnişi bu ülkenin demokratik mücadelesinin eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye ve yaşam tarzımıza müdahaleye karşı bir başkaldırıdır” ifadelerini kullandı.

‘HALK OLARAK SAVCILARI YARGILAYACAĞIZ’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, Gezi’nin Taksim’den ibaret olmadığını tüm illerin direniş alanına dönüştüğünü belirterek, “Türkiye’yi dönüştürmek istiyorlarsa yanılıyorlar, mesele ağaç değil biz hesaplaşıyoruz. Hukukun ayağı topaldır ama gideceği yere varır. O savcılar da o sandalyede oturacak biz halk olarak onları yargılayacağız” diye vurguladı.

‘GEZİNİN FİKİRLERİ CEZAEVİNE SIĞMAZ’

Sol Parti Meclis Üyesi Sercan Dede ise, Türkiye tarihinin en kitlesel ve en meşru direnişinin Gezi isyanı olduğunu söyleyerek, dönemin başbakanının “Öyle bir hayat kurdular ki para bile geçmiyor” dediğini hatırlattı. Dede, “Bizim kurduğumuz hayattan rahatsız oldular, farklılıklara saygı duyulmasından, özgür olmamızdan rahatsız oldular. Canlarını feda eden arkadaşlarımızın mücadelesine sahip çıkacağız. Gezinin fikirleri cezaevlerine sığmaz” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından Tersname sahne aldı.

TUZLUÇAYIR'DA POLİS SALDIRISI

Alınteri, Bağımsız Birleşik Sosyalist Platform (BDSP), Birleşik Mücadele Güçleri, (BMG), Devrimci Alevi Dernekleri (DAD), Anafatma Cemevi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mamak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mamak İlçe Örgütü, Kaldıraç ve Partizan, Gezi direnişinin 9’uncu yılı dolayısıyla Ankara Tuzluçayır’da basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasının yapılacağı alanda bulunan Güvenlik Şube ekipleri, alanda bulunanların dağılması yönünde uyarıda bulunurken, açıklama yapmak isteyen kitle dağılmayınca polisler saldırıda bulundu.

KİTLESEL AÇIKLAMALAR

Emek ve Demokrasi Güçleri, Adana, Antalya, İzmir ve Muğla’da da kitlesel basın açıklamaları düzenledi.

"Gezi bitmedi sürüyor. Her yer Gezi her yer direniş", "Gezi biziz, geri geleceğiz" ve "Karanlık gider, Gezi kalır" pankartlarının açıldığı açıklamada, "Direnmek yaşamaktır" ve "Biz Geziciyiz siz gidici" dövizlerini taşıdı.

İzmir’de eski Halkbank önünde bekleyen kitleye, caddede yürüyüşü sırasında polis saldırısı yaşandı. Saldırı sırasında çok sayıda öğrenci gözaltına alınırken, yaralanan öğrenciler de oldu.

Açıklamalarda Gezi'yi sahiplenme kararlılığı vurgulandı.