Günay: O kaldırıma gömülen iktidarın vicdanı ve insanlığıdır

HDP Sözcüsü Ebru Günay, kaldırıma toplu olarak gömülen cenazelere ilişkin, “O kaldırıma gömülen iktidarın vicdanı, ahlakı, iktidarın insanlığıdır. Bu halk bunları unutmayacak, bu halk bunun hesabını elbet soracak” dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, haftalık olağan basın toplantısını gerçekleştirdi. Gündemdeki konuları değerlendiren Günay, AKP iktidarının soykırım operasyonlarına tepki göstererek konuşmasına başladı.

‘YENİ BİR SİYASİ SOYKIRIMLA GÜNE BAŞLADIK’

Günay, “Bu sabah yine bir siyasi soykırım operasyonuyla güne başladık. AKP’nin baskıları, hukuksuzlukları, gözaltıları, siyasi soykırım operasyonları bildiğimiz ve şaşırmadığımız bir durum ve bu durum her defasında bizim mücadele azmimizi bir kez daha artırıyor” dedi.

Günay, gözaltına alınanları hatırlattı: “Bu sabah Diyarbakır’da MYK üyemiz ve Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcümüz Özlem Gündüz, DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Rosa Kadın Derneği’nin üyeleri ve başkanı gözaltına alındı. Rosa Kadın Derneği yöneticisi ve önceki dönem milletvekilimiz Ayla Akat Ata gözaltına alındı. Dernek başkanı Adalet Kaya ve yine Narin Gezgör gözaltında. Şu ana kadar isimlerini öğrenebildiğimiz kadın arkadaşlarımız bunlar”

ROSA DERNEĞİ’NE BASKIN ‘KADINA ŞİDDETE DEVAM’ MESAJI

“Bu arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve bu hukuksuzluğa son verilmelidir” diyen Günay, iktidarın özellikle Rosa Kadın Derneği’ne operasyon yapmasının “kadına şiddet uygulamaya, tecavüzcü ve katili korumaya devam edecekleri” yönünde bir mesaj olduğunu belirtti.

Günay, “Bizim kadın mücadelemizi, kadın dayanışmamızı hiçbir baskı engelleyemedi; mücadelemiz hiçbir sınırı tanımadı. Bugün de tanımadı yarın da tanımayacak” vurgusunda bulundu.

‘51 BELEDİYEMİZ GASP EDİLDİ’

Belediyelerin gasp edilmesine de değinen Günay, “Şu ana kadar 51 belediyemiz AKP tarafından gasp edildi; 45’ine kayyım atandı, 6’sı KHK bahanesiyle gasp edildi” diye hatırlattı.

Günay, “Son olarak Iğdır ve Siirt belediyelerimize kayyım atandı, Iğdır Belediyesi 3 dönemdir HDP’nin yönettiği bir belediyeydi” diye ekledi.

“AKP’nin kayyımlarının nasıl yolsuzluk yaptığını, halkımızın kaynaklarını nasıl yandaşlarına peşkeş çektiğini göreceğiz. Kayyımların yaptıkları hepimizin hafızalarında” diyen Günay, şöyle devam etti:

“Yine aslında kayyımlarla seçme seçilme hakkına darbe var. 21’inci yüzyılda Kürtlerin seçme seçilme hakkı gasp ediliyor, engelleniyor. Biz Türkiye’nin 3’üncü büyük partisiyiz. Parlamentoda temsilimiz var ama ne oluyor: Seçimle kazandığımız belediyeler polislerle, TOMA’larla, özel harekatla sarılarak gasp ediliyor, halkın belediyelerine el konuluyor.”

Günay, “Halkımız Türkiye’nin dört bir yanında İstanbul’da, Adana’da, Diyarbakır’da kayyımı kabul etmediğini yüksek sesle AKP’nin tüm baskılarına rağmen ifade etti” vurgusunda bulundu.

ANKARA’DA POLİS TERÖRÜ

Ankara’da da polis terörüne maruz kaldıklarını belirten Günay, “Son iki gündür bu ülkenin başkentinde, Ankara'da bir polis terörüne tanıklık ettik. Kayyımı kabul etmeyen, bunun için sokağa çıkan partililerimiz polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı (...) Ankara’nın göbeğinde Türkiye’nin 3. büyük partisinin milletvekilleri darp edildi polis tarafından. İşkenceye uğradı. Ankara Emniyet Müdürü, Ankara Valisi derhal istifa etmelidir. Bir halkın iradesine bu şekilde saldıramazlar. Derhal istifa etmeliler” şeklinde konuştu.

Günay, “İktidar korkuyu yaydıkça biz cesareti yayacağız. İktidar karanlığı yaydıkça biz umudu ve ışığı yayacağız. Buna geçmişte de engel olamadılar bugün de engel olamayacaklar yarın da engel olamayacaklar” ifadelerini ekledi.

MEZARLIKLARA GÖMÜLEN İKTİDARIN VİCDANIDIR

Mezarlıklara yönelik saldırılara da dikkatleri çeken Günay, “Türkiye’nin dört bir tarafında mezarlıklar tahrip edildi. Düşünün Ramazan ayında oruçlu bir anne çocuğunun mezarı saldırıya uğramasın diye günlerce mezarlıkta nöbet tuttu. Ama iktidar mezarlıklara saldırmaktan vazgeçmedi” diye konuştu.

Günay şöyle devam etti: “Son olarak Bitlis Garzan Mezarlığı’ndan İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürülen 282 cenazenin Kilyos’ta mezarlığa değil de kaldırıma gömüldükleri basına yansıdı, hepimiz gördük. Daha önce zaten Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılıp İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek aileler cezalandırılmıştı. Dün bir kez daha kaldırımlara gömülerek aileler cezalandırılmış oldu. Mezarlıklar toplumun ortak değeri ve kutsalıdır. İslamiyete göre cenazenin kimliğine, inancına ve düşüncesine bakılmaksızın saygı duyulur. Cenaze geçerken durum ne olursa olsun herkes ayağa kalkar ve saygı gösterir. Ama AKP ne yapıyor? İktidar ne yapıyor? İktidar mezarlıklara saldırmaya devam ediyor. Halkın kutsalına saldırmaya devam ediyor. Ahlaksızca mezarlıkları kaldırıma gömüyor. O kaldırıma gömülen iktidarın vicdanı, ahlakı, iktidarın insanlığıdır. Bu halk bunları unutmayacak, bu halk bunun hesabını elbet soracak.”

BAHÇELİ’NİN ‘YENİLGİ’ İTİRAFI

Irkçı devlet partisi MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’nin seçim yasasını değiştirme önerisine tepki gösteren Günay, “Muhalefeti tasfiye edeceği tehdidini savuruyor etrafa. Ancak bu bir zayıflık, yenilgi ve erimenin itirafıdır. Maskeleri düştü” dedi.

Günay, “Türkiye halkları, Türkiye toplumu artık bu iktidarı terk ediyor. Artık bu iktidara güvenmiyor, artık bu iktidarı tanıyor. Onlar da bu yüzden sandığa güvenleri kalmadı” şeklinde konuştu.

Günay, “Halktan uzak saraylarda oturarak yasal mühendisliklerle saltanatlarını sürdüreceklerini sanıyorlar, bunun hazırlıklarını yapıyorlar. Ama saltanatınız devam etmeyecek, saltanatınız kaybediyor. Erken de yapsalar, zamanında da yapsalar, geç de yapsalar ilk seçimde kaybedecekler. Bunun farkındalar, bunun çırpınışları içerisindeler” diye kaydetti.