Gürpınar’da bir köy devlet kuşatmasında: Giriş-çıkış yasak!

Van’ın Gürpınar İlçesine bağlı Kuçek (Aşkan) köyüne bir haftayı aşkın bir süredir girilemiyor. İçerdekilerin de dışarı çıkması engelleniyor.

Gürpınar’a bağlı Kuçek köyünde yaklaşık 10 gündür süren askeri kuşatma ve operasyonlar nedeniyle köye giriş-çıkış yasağı konuldu.

YAĞMALIYORLAR, GASP EDİYORLAR

Dış dünya ile bağlantısı kesilen köyde bir haftadır neler yaşandığı bilinmiyor. İl Jandarma Komutanlığı, evleri yağmalıyor, gasp ettiği köylülere ait erzak ve gıdalar “Örgütten ele geçirilen malzemeler” diyerek basına servis ediyor.

Köyüne giremeyen bir köylü yaşadıklarını ANF’ye anlattı. Güvenlik gerekçesiyle adını veremeyen köylü şunları ifade etti: “Köy abluka altında, giriş çıkışlar yasak… Bazı kişilere ilişkin ihbar olduğunu söylüyorlar ve ‘Örgüte yardım ettikleri’ iddiasıyla baskı yapıyorlar. (Nisan ayının) 25’inde yine gidilmiş köye. 10-15 helikopterle 1 haftadır köyün üzerinde dolaşıyor. Köye giriş yapılamıyor. Bukeç (Aşkan) muhtar ve heyetleri dahi içeri alınmıyor. Köyde neler olduğundan kimsenin haberi yok.”

HERŞEYİ YAKIYORLAR

“Bütün eşyaları getirip köyün ortasında yakıyorlar” diyen köylü, şunları ekledi: “Bizim olan malzemeyi, erzağı örgüt eşyası diye kamuoyuna sunuyorlar. Kırkgeçit Karakolu askerleri köylerimizi kuşatmış durumda. Kamuoyundan beklentimiz duyarlı olmaları ve bu zulme son vermeleridir. Devletin işi firari olduğu ve arandığı belirtilen kişiler ilgili ise bunun tüm köy halkı ile ne ilgisi olabilir?”

Devletin kullandığı şiddet ve uyguladığı yasaklara tepki gösteren köylü, “Evlerimize giriliyor, erzakımız dağıtılıyor ve buna da ‘Operasyon’ deniliyor. Bizler bu işkenceyi kabul etmiyoruz ve hakkımızı sonuna kadar arayacağız” diye belirtti.