Leyla Güven’den CPT’ye mektup!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla açlık grevlerine öncülük eden Leyla Güven, Avrupa Konseyi'ne bağlı İşkence ve Kötü Muamelenin Önlemesi Komitesi’ne (CPT) bir mektup gönderdi.

Güven, CPT Başkanı Dr. Mykola Gnatovsky’ye gönderdiği mektubunda, Öcalan üzerinde yıllardır süren tecride dikkat çekerek, CPT’den kurumsal sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

Türkiye’de demokratikleşmenin ve normalleşmenin önünde ciddi engellerle karşı karşıya olduklarını belirten DTK Eşbaşkanı Güven, “Bu engellerden en kritik olanı ise Kürt Sorunu’nun barışçıl yollardan çözümünde kilit rol oynamış ve bundan sonra da aynı rolü üstlenebilecek kişi olan Sayın Abdullah Öcalan üzerinde İmralı Cezaevi’nde yıllardır devam eden tecrit uygulamasıdır” dedi.

DİKTATÖRLÜKTEN HİÇBİR FARKI YOK

Türk hükümetinin Öcalan üzerinde kurduğu “yasadışı ve evrensel hukuka aykırı tecrit işkencesine” vurgu yapan Güven, hükümetin bu işkenceyle “aslında Türkiye siyasal sistemin geneline yaydığı ve bu nedenle demokratik siyaset zemini son derece kısıtladığını” kaydetti.

Güven, “Diktatörlükten hiç bir farkı olmayan ve kendi anayasasına ve AİHM kararlarına bile saygı duymayarak keyfi bir idare oluşturmaktan çekinmeyen Türk Hükümeti’nin karşısında bir Kürt, bir kadın ve 6 milyon oy almış Türkiye’deki en büyük üçüncü partinin iradesini temsil eden bir siyasetçi olarak 1 yıl boyunca cezaevinde tutuldum” diye ekledi.

AÇLIK GREVİMİ SÜRDÜRECEĞİM

Güven şunları ekledi: “Sayın Öcalan üzerinde tecridin kaldırılması ve işkence sistemine son verilmesi amacıyla cezaevinde 8 Kasım’da başladığım açlık grevinin 79’uncu gününde 25 Ocak 2019’da tahliye edilmiş olsam da, Sayın Öcalan üzerinde tecridin kaldırılarak en temel hak olan avukatlarıyla ve ailesiyle düzenli görüşme garantisi sağlanana kadar açlık grevimi sürdüreceğimi bilmenizi isterim.”

TECRİDİN KALDIRILMASI BİR AYRICALIK DEĞİL

CPT’nin tecride yönelik ilke kararları ve son AKPM oturumlarında da onaylandığı Türkiye raporuna dikkat çeken Güven, bu kararlar ve raporlara atfen, “Sayın Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması bir ayrıcalık değil, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel ilkeleri savunmak ile doğrudan ilgilidir” dedi.

CPT KURUMSAL GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ

CPT’ye çağrıda bulunan Güven, "CPT olarak sizin de bu yukarıda bahsettiğim ilkeler çerçevesinde Türk Hükümeti yetkilileri ile temas içinde olduğunuzu biliyorum ve kıymetli çabalarınızın farkındayım. Başta İmralı Cezaevi olmak üzere Türkiye’nin genelini etkileyen cezaevleri yönetim modelinin Türk Hükümeti tarafından muhalefeti ve Kürt Sorunu’nu şiddet ile bastırma aracına dönüştürüldüğünü özellikle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Yüzlerce kişinin süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu hatırlatarak, yürüttüğü açlık grevinin kişisel bir talep olmadığının altını çizen Güven, şöyle noktaladı:

 "CPT’nin sahip olduğu yetki ve hakları etkin bir şekilde kullanarak devam eden gayri-meşru İmralı Tecridi’ne karşı gerekli girişimleri hızlandıracağına inanıyorum ve Türkiye’de ve uluslararası kamuoyunda giderek artan duyarlılığa denk düşecek yapıcı katkıyı sağlamanızı ve kurumsal sorumluluğunuzu yerine getirmenizi bekliyorum.”