Leyla Güven'e 1 ay disiplin cezası

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto için açlık grevine başlayan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında disiplin soruşturması başlatan cezaevi idaresi, “1 ay süre ile ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma” cezası verdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 14’üncü gününe girdi. Başlattığı eylem sonrası Güven hakkında  rehin tutulduğu Diyarbakır E Tipi Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nce disiplin soruşturması başlatılmıştı.

Başlatılan soruşturma kapsamında Güven’in savunması alındı. Güven yaptığı savunmasında ülkenin en temel ve köklü sorunlarından olan Kürt sorununun, demokratik ve barışçıl yollarla çözümünü sağlamak için çaba sahibi olan Öcalan’ın uzun süredir ağır tecrit koşulları altında tutulduğunu vurguladı.

Bu durumun, mevcut çatışmalı ortamı derinleştirdiğini, halkların ortak yaşam koşullarını da tehlikeye attığını söyleyen Güven, şunları söyledi: “Halk tarafından seçilen bir milletvekili olarak, toplumsal barışa bir katkıda bulunmak ve halkımızın bana vermiş olduğu sorumluluk gereği, Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılarak, çatışmalı ortamın sona ermesi için koşullarının bir an önce iyileştirilmesi, ailesi veya avukatlarıyla görüşmesi gerektiğini belirtiyorum. Halk tarafından seçilmiş bir vekil olarak yukarıda belirttiğim hususlardan kaynaklı özgür irademle açlık grevine başladım. Bunun da son derece insani ve ahlaki bir görev olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu eylemin cezaevi idaresine ve kamuoyuna hiçbir zararı olmadığını ve suç teşkil etmediğini belirtmek istiyorum.”

Cezaevi Müdürlüğü ise, “açlık grevi ile kurum asayiş ve güvenliğinin zafiyete uğrayacağı” gerekçesiyle 5275 sayılı Kanun’un 40’ıncı Maddesi’nin 2’nci fıkrasının (g) bendi olan “açlık grevi yapmak” maddesine dayanarak Güven’e 1 aydan 3 aya kadar bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma cezası verdi. Ancak Güven’in aynı yönde henüz uygulanmamış bir disiplin cezası bulunmasından kaynaklı bir üst ceza olan “1 ay süre ile ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma” cezası verildi.