Günay: İmralı tecridi tehlikeli aşamadadır!

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tarihi rolüne dikkat çekerek, "Kürt meselesinde çözümsüzlük ve Öcalan’a tecrit düzeyi tehlikeli bir aşamaya ulaşmıştır. Bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Genel Merkezinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Günay'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Herkesin, hepimizin bildiği ve çok yakından takip ettiği gibi maalesef ki Türkiye’nin siyasal, toplumsal, ekonomik sorunları her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bu iktidar zihniyeti sorun üretiyor, mutlak iktidarını sürdürmek için ülkeyi ateşe atıyor, uçuruma sürüklüyor ve bu tabloyu bir kader gibi dayatmaya, halklarımızı bu sorunlarla yaşamaya mahkûm etmeye çalışıyor.

Türkiye’de demokrasi, hukuk, insan hak ve özgürlükleri büyük bir saldırı altında. Sendikaların, ilgili çevrelerin, meslek örgütlerinin ve bizlerin yıllardır işaret ettiği hakikat artık uluslararası kurumlar tarafından da raporlanıyor.

Uluslararası kurumların da işaret ettiği gibi açlık, yoksulluk ve işsizlik başat sorun haline geldi.

SAVAŞ POLİTİKALARI

Hepsinden önemlisi de, içeride dışarıda topluma savaş dayatılıyor; çocuklarımız ölüyor. İnsanlarımız hayatını kaybediyor. İktidar bu tabloyu normalleştirmek için Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatıyor, savaştan besleniyor. 40 yıldır sorunu büyüten sınır ötesi operasyonlar yeni bir şeymiş gibi, çözümmüş gibi pazarlanıyor tekrardan. Kendisinden olmayan, kendisi gibi düşünmeyen herkese bir etiket gibi yapıştırdığı “terör” kavramıyla ömrünü uzatmaya çalışıyor. Bunun için Kürt sorununun sürmesini, sürdürülmesini, insanların hayatını kaybetmesini, cenazeler üzerinden siyaset yapmayı bir iktidar bekası olarak görüyor. Yine bunun ilk adımı olarak tecridi bir rejim olarak bütün ülkeye dayatıyorlar.

Biz başından beri Kürt sorununda dayatılan çözümsüzlüğün ve tecridin Türkiye halklarına verdiği zarar konusunda uyarılarda bulunduk, dilimiz döndüğünce bunu anlatmaya çalıştık. Demokrasinin, hak ve özgürlüklerin olmadığı bir ülkede ekmeğin de, huzurun da mümkün olmayacağına işaret ettik. Evet arkadaşlar; ne yazık ki bu uyarılarımız yeterince dikkate alınmadı; her şeyi sıradanlaştıran, olağan karşılayan son derece gayri ciddi, lakayt bir akıl tutulmasıyla karşı karşıyayız.

Kötülüklerin kaynağını kurutmak hepimizin görevi.

İktidar Kürt sorununun çözümsüzlüğünü günahlarını örtmenin aracı olarak görüyor.

Tarihsel sorunlarını çözmeyen Türkiye, topluma yaşam şansı tanımayan Türkiye olacaktır.

Kürt sorunu çözülmeden bu ülke uluslararası sömürü düzenine daha fazla bağımlı olmaktan kurtulamaz.

Kürt sorununun çözümsüzlüğü ve onun üzerinden ortaya çıkan milliyetçi savaş siyaseti, doğa talanı, kadın katliamları, işsizlik, yoksulluk ve toplumsal değerlerimizin çürümesi gibi sonuçların en temel nedenlerinden biridir.

Kürt meselesi, çözülmedikçe dış güçlere bağımlılığı artıran bir Türkiye meselesidir.

Kürt meselesi partiler üstüdür ve dar çıkarlara kurban edilemez.

'TEMEL MUHATAP SAYIN ÖCALAN'

Yıllardır Kürt meselesini, Türkiye’yi zayıflatacak değil güçlendirecek bir Demokratik Cumhuriyet perspektifiyle ele alan Sayın Öcalan, ülkeyi her geçen gün daha fazla dışa bağımlı hale getiren bu iktidar tarafından mutlak tecrit altında tutulmaktadır. Oysa ki Öcalan, özellikle çözüm süreci de gösterdi ki Kürt meselesinin demokratik çözümü konusunda en reel ve en makul önerileri olan politik bir aktördür.

Son yıllarda yaratılmak istenen algının aksine Sayın Öcalan, AKP’nin ve yaratılmak istenen tekçi sistemin kötülük düzeyi ve diktatörlük hedefi konusunda en erken uyarıları yapan ve bunun karşı politikasını oluşturan aktördür. Yoksa Erdoğan’ın iki dudağı arasında yönetilen bir ülkede tüm zamanların en katı, en hukuksuz en ahlaksız bir tecrit sisteminin içine alınır mıydı?

Buradan açıkça belirtiyoruz: Öcalan, ortaya koyduğu demokratik çözüm perspektifiyle sadece iktidarın değil bütün inkarcı, şoven ve katı milliyetçi anlayışların hedefindedir.

İktidara bu kadar kötülük yükleyenlerin İmralı ve Sayın Öcalan ile ilgili tutumlarda Erdoğan ve AKP siyasetiyle aynılaşmaları milliyetçi handikaplarının trajedisidir. Bize anti-emperyalizm konusunda akıl vermeye çalışanların, İmralı rejiminin bir emperyalizm projesi olduğu ve bu ülkenin başına örülen çorap olduğunu görmemeleri, siyasi öngörüsüzlüklerinden değil olsa olsa milliyetçilik zehriyle zehirlenmiş olmalarından kaynaklanıyor.

Kürt meselesinin doğrudan temel muhataplarından birisi olan Öcalan’ı bu meselenin demokratik çözümünden ayrı ele alan ve düşman hukukunu savunanlar, bu ülkeye en büyük kötülüğü yapmaktadırlar.

Öcalan, sadece hukuki hakları tesis edilmesi gereken bir mahpus değil Kürt meselesinin demokratik çözümünde ve dolayısıyla Demokratik Cumhuriyet inşasında dikkate alınması gereken temel politik aktörlerdendir.

'TEHLİKELİ HAL ALMIŞTIR; İKTİDARI UYARIYORUZ'

Kürt meselesinin içine sürüklendiği çözümsüzlük düzeyi ve buna bağlı olarak Öcalan üzerindeki tecrit ve işkence sisteminin boyutları, sadece kabul edilemez değil tehlikeli bir hal almıştır artık. Oy uğruna AKP ve MHP’nin Kürt karşıtı soykırım siyasetine onay verenler bilmelidir ki, Kürtlerin demokratik kazanımlarının tasfiyesiyle sadece demokratik Kürt siyaseti kaybetmeyecektir. Kürt halkı ve Öcalan üzerindeki tasfiye, kayyım ve tecrit politikası; demokratik Kürt direnişini kırarsa, bütün ülke tek adam rejiminin sorunsuz at koşturduğu bir alana dönüşecektir.

Tarih, Kürt halkının özgürlük mücadelesiyle Türkiye halklarının demokrasi mücadelesini hiçbir zaman birbirine bu kadar mecbur bırakmadı ve kaderlerini bu kadar ortaklaştırmadı. Dolayısıyla bugün İmralı tecrit ve işkence sistemi karşısında demokratik tepki göstermek ortak demokratik geleceğimize sahip çıkmak demektir. İmralı’da hukukun tesis edilmesinin mücadelesini vermek, ülkenin hukuk rayına tekrar sokulmasının da mücadelesi olacaktır.

Kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı telefon görüşmesinin, sadece hayatına dair haberlerin çıkması üzerine yaptırılmasının tehlikelerine işaret eden Öcalan’ın çağrısı da Kürt halkının yanı sıra Türkiye halklarına ve demokrasi güçlerinedir.

Sayın Öcalan’ın mesajı çok nettir: yaptırılan telefon görüşmesi korsan bir görüşmedir. Tıpkı son çözüm sürecinin inkar edilmesinde ve gerçeklerin ters yüz edildiği Kobanê davasında görüldüğü gibi bu korsanlık oyununa her gelindiğinde hukuk zemininden çıkılacak ve bir komplo, bir darbe zeminine girilecektir.

Bir korsan rejim olarak inşa edilen İmralı’da bugün bu korsanlığın derinleştiğini ve Ada’nın bir hukuk-politik kırım mekânı haline getirildiğini görüyoruz. Hukuk zaten İmralı adasında egemen siyasetin bir aracıydı, gelinen aşamada ise gizleme, örtme gereği bile duyulmadan politik bir infaz rejiminin en hoyratça yöntemlerle geliştirildiğini görüyoruz. Sadece İmralı’da değil, bütün topluma kendisini açık faşizm olarak dayatan bir iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız.

İktidar, Kürt halkının örgütlü mücadelesini tasfiye etmeden kendisini kalıcılaştıramayacağının son derece farkında ve tüm hamlelerini buna göre yapıyor. Sayın Öcalan ve Kürt halkı üzerinden yürütülen politikalar çok tehlikelidir ve iktidarı uyarıyoruz. Öcalan, gerek kendisinin ve gerekse Kürt meselesinin hukuk dışı ve iktidarın politik çıkarlarının öncelendiği bir düzlemde tutulmasının tehlikelerine işaret ediyor.

'HERKESİ CİDDİYETE DAVET EDİYOR'

Aslında Öcalan her kesimi ciddiyete davet ediyor. Böylesi bir tarihsel soruna bu kadar basit ve güncel çıkarlar temelinde yaklaşmanın herkese kaybettireceğinin ısrarla altını çiziyor ki, gelişmeler de her seferinde bu uyarıları doğruluyor.

Gelinen aşamada İmralı’da hukuk, insanlık değerleri ve demokratik normlar bütünüyle askıya alınmış ve İmralı adası, iktidarın komplocu ve darbeci politikasının merkezi olmuştur. İmralı ada hapishanesi, bu komplocu ve darbeci rejimden kurtarılmadıkça ne Kürt sorunu çözülecek ne de Türkiye demokrasisi komplolar ve darbeler rejiminden kurtulacaktır. Asgari demokratik standartlarda buluşan ve AKP/MHP ortaklığının karşısında olan her siyasal yapı ya da güç, her türden değeri kendi çıkarları için iğdiş eden bu iktidar karşısında İmralı rejimine daha ilkeli yaklaşmak zorundadır. Bu kadar şaibeli bir iktidarın İmralı’da yarattığı şaibelere teşne olan kimi çevrelerin, güncel siyasetin pragmatist sularında yüzmektense Öcalan üzerindeki hukuksuzlukların ortadan kaldırılmasına dair asgari demokratik tavırları bile faşizmin geriletilmesinde önemli katkılar sunacaktır.

Bu kötülük ittifakı karşısında ezberleri terk etmeye, meselelere yeni bir gözle bakma sorumluluğumuz var. AKP/MHP iktidarının coğrafyanın bütününe dayattığı savaş politikası karşısında Öcalan’ın yıllarca büyük emekle örmeye çalıştığı toplumsal barış mücadelesinin, faşizme karşı mücadeleyle; Kürt meselesinin çözümsüzlüğünün yoksulluk, ekolojik tahribatlar ve kadın katliamlarıyla ilişkisini daha güçlü kuran, bunun ortak programını ve pratik birlikteliğini daha fazla büyüten bir yaklaşıma ihtiyacımız var.

Biz HDP olarak İmralı tecridine başta olmak üzere dayatılan hiçbir sıradan yaklaşımı, ciddiyetsizliği asla kabul etmiyoruz. Muhalefetin görevi sorunlara alışmak, normal karşılamak değil, çözmektir. Biz, topluma açlık ve sefalet, kendilerine saraylar saltanatlar reva gören yaklaşımı, buna örtü yaptıkları savaş siyasetlerine alışmayacağız. Bize dayatılan bütün toplumsal sorunları aşmaya ve çözmeye gücümüz var.

ÜÇÜNCÜ YOL DİRENİŞİ İÇİN ÇAĞRI

İlgili herkesi de bu ciddiyetle meselelere yaklaşmaya; tüm demokrasi güçlerini ve yurttaşları her türden tekçiliği, milliyetçiliği ve eşitsizliği reddeden bir üçüncü yol direnişi ve inşasını önüne koyan bir toplumsal siyasal mücadelede buluşmaya çağırıyoruz. Kürt halkı ve vicdan sahibi Türkiye demokrasi güçleri bu düşmanca politikayı ve tecridi kabul etmiyor ve etmediğini her koşulda gösterecektir. 

'1 MAYIS'TA ALANLARDAYIZ'

Açıklamayı yaptığımız saatlerde partimizin de aralarında bulunduğu emek ve demokrasi güçleri Taksim Kazancı yokuşunda 1 Mayıs anması gerçekleştiriyorlar. Yarın emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri ile bizler de Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs etkinliklerine katılacağız. Bugün aynı zamanda bütün il ve ilçe örgütlerimizde 1 Mayıs etkinlikleri yapılıyor. Buradan tüm emekçilerin, işçilerin 1 Mayıs’ını kutluyorum."