GÜNDEM 3 MAYIS 2016
Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar
Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar
-Kürdistan’da Nusaybin ve Gever başta olmak üzere öz yönetim merkezlerindeki direniş ve Türk devletinin saldırılarıyla ilgili gelişmeler takip edilecek.
-Storo üyeleri ve Qamişlo Asayişi’nin Arap üyeleri BAAS rejimin bu saldırılarla halklar arası çatışma yaratarak ortak yaşam iradesini kırmak ve federalizmi boşa çıkarmak istediğini söyleyerek “Biz federal sistemde kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Rejim asla başaramayacak” dedi.
-AKP iktidarı kirli politikalarını haberleştirerek kamuoyuna duyuran gazetecileri sindirmek için yoğun bir çaba içerisinde. Kürdistan'da gazetecilik yapan İsmail Eskin hakkında mesnetsiz iddialara dayanılarak açılan soruşturmaya ilişkin AKP'nin yazılan-çizilen her şeyi kendisine tehlike olarak gördüğünü söyleyerek tepkisini dile getirdi.
-Gazeteci kardeşi Nazım Babaoğlu'nu "mesleğine aşık" ve "öğrenmekten bıkmayan bir genç" olarak tanımlayan İrfan Babaoğlu, kardeşinin faillerinin devlet tarafından korunduğunu belirtti. Babaoğlu, kardeşinin kaybedilmesinde sorumluluğu olanların AKP tarafından ödüllendirildiğini kaydetti. Ağabey Babaoğlu, AKP'nin soykırımcı saldırılarına karşı özgür basının insanlığa hizmet ettiğini de belirtti.
-DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e başlattığı saldırılardan sonra Êzîdî gençleri direniş cephesinde yer almaya başladı. Bazı ailelerden iki üç, kardeş YBŞ ve YJŞ saflarında yer alıyor. Bazı aileler ise direnmekten ve örgütlenmekten başka alternatiflerinin kalmadığı bilincinde çeşitli çalışmalarda yer alıyor.
-TEV-DEM üyesi Ali Dilok federasyon denince akla ABD, Avrupa, Rusya kültüründen gelen bir sistem olduğu düşünüldüğünü, oysaki federasyon tarzı örgütlenme modelinin Ortadoğu’nun tipik örgütlenme modeli olduğunu belirtti.
-Azadîya Welat gazetesinin başlatmış olduğu kampanyaya ilişkin konuşan Şerik; “Azadîya Welat, kültürel soykırımına karşı varlık mücadelesi veren tüm halklar için de önem arz ediyor” dedi.
-Musul olarak adlandırılan bölgenin sınırları neresidir? Kültürel dokusu hangi etnik ve mezhepsel gruplardan oluşmaktadır? Etkili aşiretleri hangileridir ve bölgedeki etkileri ne düzeyedir? Musul dosyasının bu günkü bölümünde bu sorulan sorular çerçevesinde bölgenin sosyolojik yapısı ele alınmıştır.
-Son aylarda Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile selefi Lula da Silva’ya yönelik soruşturmalarla ciddi bir krize giren Brezilya’da siyaset iyice karışıyor. Rousseff’in ‘darbe’ olarak nitelendirdiği görevden alma sürecinin önde gelen mimarlarından Aecio Neves de rüşvetle suçlanıyor.