Güney Afrika’da ‘Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’ başlatıldı

Güney Afrikalı örgütler KHRAG ile COSATU, Zamanı Geldi: “Türkiye'de adil bir barış için Abdullah Öcalan’a özgürlük” kampanyası başlattığını açıkladı.

Güney Afrika Kürt Çalışma Grubu (KHRAG) ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU) yaptıkları ortak açıklama ile Zamanı Geldi: "Türkiye'de adil bir barış için Abdullah Öcalan’a özgürlük" kampanyası başlattığını duyurdu.

Kampanya Birleşmiş Milletler’in (BM) Türkiye’de barışın sağlanması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü sağlaması için harekete geçirmeyi hedefliyor.

Çağrıda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e hitaben açık mektup yazıldığı da belirtiliyor.

Guterres’e yazılan açık mektupta BM İşkenceyi Önleme Komitesi (CAT), Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) Ağustos 2020’de İmralı’daki inceleme raporunun vardığı sonuçları dikkate alarak acil bir şekilde harekete geçilmesi gerektiği de vurgulandı.

BM’nin Güney Afrika’daki Apartheid rejimine karşı yürüttüğü çalışmaların da hatırlatıldığı çağrıda Nelson Mandela Kuralları benzerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için de uygulanması gerektiği belirtildi.

Herkesi kampanyaya katılmaya çağıran KHRAG ve COSATU açıklaması şöyle:

“Bu kampanya ile esas hedefimiz Türkiye ve bölgede adil barışı teşvik etmektir. Son yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoriter rejimi içte ve dışta yayılmacı ve saldırgan politikalar geliştirdi. Bu yayılmacı politikalar Türkiye'deki Kürtleri olumsuz etkilemiş ve Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkaslar ve Avrupa'da barış çabalarını baltalamıştır.

Kürt halkının meşru önderi olan Abdullah Öcalan'ın özgürleştirilmesi Türkiye'de ve tüm bölgede barışın önünü açmak için elzemdir.

Güney Afrika'daki deneyimlerimizden biliyoruz ki, barış süreçlerinin koşulu ve kaçınılmaz bir gerçeği, meşru ve güvenilir liderlerin serbest bırakılmasına bağlıdır.

Devam eden insan hakları ihlalleri ve yayılmacı politikalarının bir sonucu olarak Türkiye'ye yönelik uluslararası eleştiriler giderek artmaktadır.

‘KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE BM’NİN HAREKETE GEÇEMİSİNİ SAĞLAYABİLİRİZ‘

Bizler, Apartheid rejimine karşı dünya çapında özgürlük seven tüm insanların seferber edilmesinin Nelson Mandela'nın serbest bırakılmasına ve Güney Afrika'da demokratik bir devletin kurulmasına yol açtığını gördük. Aynı şekilde Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasının da Türkiye ve bölgedeki çatışmalara barışçıl çözüm için gerekli koşulları yaratacağına inanıyoruz.

NELSON MANDELA KURALLARI…

Bu amaçla Türkiye’nin de üye olduğu BM’ye dönük bir kampanya başlatıyoruz. İnanıyoruz ki koordineli bir uluslararası dayanışma kampanyasıyla BM'nin harekete geçmesini sağlayabiliriz. Çünkü BM, Nelson Mandela'nın serbest bırakılması çağrısında bir emsal oluşturmuştu. Ayrıca BM’nin Nelson Mandela Kuralları olarak bilinen emsalde tutsakları kapsayan muameleye ilişkin yasalar çıkarmada belirleyici bir rol oynamıştı.

Bu emsal (Nelson Mandela Kuralları), siyasi tutsaklara yaklaşım muamelesinin temelini oluşturduğu gibi aynı zamanda gerçek ve güvenilir liderlerin serbest bırakılmasının her barış sürecinde belirleyici önem taşıdığını teyit eder.”

Çağrıcılar kampanya için BM Genel Sekreteri yönelik hazırlanan açık mektubun herkes tarafından e-mail, posta, twitter, facebook vb. sanal medya üzeri gönderilmesi çağrısında da bulunuyor.

GUETERRES'E ULAŞTIRILACAK MEKTUP VE ADRES

Çağrıda mektubun şu adrese gönderilmesi de talep ediliyor:

 Mr António Guterres
Secretary-General United Nations
 UN Headquarters, S-3800
New York, NY 10017
USA