Hak ve hukuk örgütleri: Devlet insanları kaçırıyor!

Hak ve hukuk örgütleri, Kürt ve muhaliflerin devlet güçlerince kaçırıldığına, işkenceye uğradığına dikkat çekerek, suç duyurusunda bulundu.

Hukuk örgütü temsilcileri ve insan hakları savunucuları, geçen günlerde Genel Bilgi Tarama Sistemi (GBT) bahanesiyle 3 üniversiteli gencin kaçırılmasına dair Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da katıldı.

 'KAÇIRDILAR, İŞKENCE YAPTILAR'

Hukuk örgütleri adına açıklamayı yapan Avukat Sevinç Hocaoğulları, “Kimliklerini gösterip GBT yapılacağını söyleyen polislerce araçlara bindirildiler, sonra kendilerinden saatlerce haber alınamadı. Bu şehrin sokaklarında gezdirildiler, tehdit edildiler, şiddete, işkenceye uğradılar ve sonra şehrin üç ayrı kör noktasına bırakıldılar” dedi.  

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kamuoyu ile paylaştığı raporundaki verilere değinen Hocaoğulları, “Buna göre 2018 yılında 160 kişi kaçırılmış veya kaçırılmaya çalışılmıştır. 2019 yılında ise bu sayı 150’dir. 2020 yılı itibariyle tespit edebildiğimiz kadarıyla bu sayı giderek artmış, son bir ayda ise en az dokuz kişi kaçırılmaya çalışılmıştır” diye konuştu.

'DEVLET İMKÂNIYLA SUÇ İŞLENİYOR'

İki hafta önce HDP Gençlik Meclisi üyesi iki üniversiteli kadın öğrencinin Bahçelievler 7. Cadde’de gündüz vakti kaçırmalarını hatırlatan Hocaoğulları, dün yaşanan kaçırılma olayının ilk olmadığını, sistematik bir uygulamaya dönüştürülmek istendiğini vurguladı.

Hocaoğulları, "İşkence, kötü muamele, şiddet, hürriyetten yoksun bırakma, suç işlemek için örgüt kurma, görevi kötüye kullanma gibi burada sayamayacağımız kadar çok suç var. Ve bu suç devlet imkanlarıyla toplu halde işleniyor” dedi.
Açıklamanın ardından suç duyurusu dilekçeleri savcılığa verildi.