Halid'den açlık grevindeki vekillere ziyaret

FHKÖ Politbüro Üyesi Leyla Halid, açlık grevindeki HDP’li milletvekillerini ziyaret etti. 

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKÖ) Politbüro Üyesi Leyla Halid, İmralı tecridine karşı 159 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in ardından açlık grevinde olan HDP’li milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ı ziyaret etti. HDP İl Örgütü binasına gelen Leyla Halid, milletvekilleri ile sohbet etti.

Filistin ve Türkiye’de benzer uygulamaların olduğunu dile getiren Halid, bu uygulamalara karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerinin de ilk olmadığını belirtti.

'AÇLIK GREVCİLERİNİN MESAJI DÜNYAYA YAYILDI'

Türkiye’ye daha önce yaptığı ziyareti sırasında da cezaevlerinde açlık grevi eylemlerinin olduğunu anımsatan Halid, “Özgürlük istiyorlardı. Aynı zamanda açlık grevinin kendisi özgürlüğe çağrıdır. Leyla Güven ile görüştüm. Çok güçlü bir kadın. Kendimi ona karşı bir sorumluluğum var gibi hissettim. Leyla Güven, yoldaşlarını korumak ve bu durumu protesto etmek için yaşamını ortaya koyuyor. Bunu özellikle Sayın Öcalan için yapıyor. Mesajı tüm dünyaya yayıldı” dedi.

Kamuoyunun açlık grevi eylemcilerini ve taleplerini desteklediğini dile getiren Halid, “Leyla Güven de sizler de açlık grevine girdiniz ve halkınız sizi destekliyor. Dünyadaki farklı organizasyonlar da sizi destekliyor. Hiçbir insan, bu insan hakları ihlallerini kabul edemez. Çünkü cezaevindeki insanlarla uğraşıyorlar” ifadelerini kullandı. 

'HÜKÜMET BU SESİ DUYMALI'

Leyla Halid, hükümetin bu eylemler karşısındaki sessizliğine tepki gösterdi.

Halid, şunları söyledi: 

“Hükümet cevap vermedi ama en azından parlamento cevap vermeliydi. Umarım parlamentonuz bu ihlallere karşı olduğunu bildirecektir. Sizler de parlementersiniz, ben de parlamenterim. İsrail cezaevlerinde de çok sayıda parlamenterimiz var. O yüzden mücadelemiz ortak. Bu mücadeleyi devam ettirmemiz gerekiyor. Ama araçları değiştirmemiz gerekiyor. Umarım hükümet sesinizi duyar. Tüm halkımızdan size selamlar var. Açlığınızla hem bizimle hem tüm dünyayla konuşuyorsunuz. Öncelikle sağlığınızın iyi olmasını diliyorum. Umarım mücadelenizin sonuçlarını alırsınız.” 

TEMEL: KADERİMİZ ORTAK

Açlık grevindeki isimlerden Tayip Temel ise, Leyla Halid’in ziyaretinden oldukça memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Temel, “Kürtler, Leyla Halid’i yakından tanır. Kürtler mücadelenizi ve yürüttüğünüz uzun soluklu özgürlük çabanızı da çok iyi biliyor. Birçok yönüyle ortak bir kaderi paylaşıyoruz. Leyla Güven’i ve bizi ziyaret etmeniz, şüphesiz güç ve moral verdi. Sesimize ses kattınız” dedi.

'TECRİDİN KALKMASI BİRÇOK SORUNU ÇÖZER'

Türkiye’de yasaların uygulanması amacıyla mücadele ettiklerini vurgulayan Temel, “Kürt siyasetinin en etkili ve önemli aktörü tecrit edilmiş durumda. Bu Türkiye’deki sorunları ağırlaştırıyor. Kürtler üzerindeki jenositi derinleştiriyor. Aslında sorunların çözümü gecikiyor ve savaşın derinleşmesine neden oluyor. Bu yüzden tecridin kalkması, birçok sorunun çözümü anlamına geliyor. Bu eylemle Kürtlerin halk olarak tecrit edildiği görüldü” şeklinde konuştu.

'EN KİTLESEL AÇLIK GREVİ'

Taleplerinin hukuki olduğunun altını çizen Temel, şunları söyledi: “Türkiye tarihinin en kalabalık sayıdaki açlık grevi sürüyor. Hükümetin, parlamentonun duyarsızlığı biliyoruz ama mutlaka kazanacağımızı biliyoruz. Türkiye’de, Ortadoğu’da ve dünyanın her yerinde haklı olan, meşru olan halklar mutlaka kazanacak. Filistin halkı da dahildir.”