Hamburg’da Maraş katliamı kurbanları anıldı
Hamburg’da Maraş katliamı kurbanları anıldı
Hamburg’da Maraş katliamı kurbanları anıldı
Almanya’nın Hamburg şehrinde 35. yılında Maraş katliamı kurbanlarını anma gecesi düzenlendi. Hak-Evi tarafından organize edilen etkinlik beş yüzü aşkın kişinin katılımıyla Hamburg üniversitede gerçekleştirildi.
BDP Muş milletvekili Demir Çelik ve Hamburg Sol Parti milletvekili Cansu Özdemir’in de katıldığı gecede açılış konuşmasını yapan Hak-Evi eşbaşkanı Veli Kaya, kısa bir süre önce kongrelerini yaptıklarını, o günden beri yeni yönetim olarak calışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Hamburg’da birçok Alevi kurumun bulunduğunu, bu kurumların kemalist şoven milliyetçi olmadığı müddetçe müsaip kardeş kurum olarak gördüklerini söyledi. Hak-Evi olarak Kürt Kızılbaş Aleviliğinin özüne uygun bir örgütlülüğü esas aldıklarını belirten Kaya, Hamburg’da yaşayan Alevileri ilgilendiren böylesi önemli etkinliklerde buluşturmak için bundan sonra daha fazla çaba sahibi olacaklarına vurgu yaptı.
Daha sonra Demokratik Aleviler Federasyonu adına söz alan Fadile Yıldırım, Maraş katliamı sadece tek yönlü açıklanacak bir katliamın olmadığını, sosyal-kültürel, ekonomik, ulusal, inançsal, cinsel gibi birçok yönü ve arka planı bulunduğunu söyledi. Yapılan katliam ve katliam şekliyle Kızılbaş Kürt Alevilerin yüzlerce yıl bu korku altında yaşamaları amaçlandığı tespitini yapan Yıldırım, başka bir amacın Alevilere kendi aslını inkar ettirmek olduğunu ve bu bir açıdan başarıya ulaştığını belirtti. Konuşmasının devamında, ‘Alevilere karşı katliamların yapıldığı dönemde CHP iktidardadır. Bu nedenle şehitlerimize sahip çıkmak, onlara layık olmak istiyorsak bugünün Yezitleri, Muaviyeleri olan AKP’den ve katliamların sorumlusu CHP’den hesap sormalıyız’ dedi.
Demokratik Güç Birliği – Hamburg adına yapılan konuşmada, Aralık ayında gerçekleştirilen Roboski ve 19 Aralık katliamlarına da dikkat çekilerek, katliamları önlemek için tüm demokratik ve devrimci güçlerin ortak mücadele vermeleri gerektiği belirtildi.
BDP Muş milletvekili Demir Çelik, konuşmasını dinleyicileri partisi ve şahsında selamlayarak başladı. Yüzyıllar boyu Kürdistan coğrafyasında yapılan katliamları anlatmaya bir insanın dili varmadığını diyen Çelik, ‘Dersim’de, Maraş’ta, Çorum’da, Gazi’de, Roboski’de, 19 Aralık 2000’de cezaevlerinde ve en son Paris’te katledilen canlarımızı saygıyla anarken bu katiıamların emrini verenleri de lanetliyoruz, kınıyoruz ve hesebını mutlaka soracağımızı belirtiyoruz’, dedi. Türkiye’de Kürt olmak, alevi olmak, Ermeni olmak, muhalif olmak yani kısacası öteki olmak katledilmek icin yeterli bir nedenin olduğunu belirterek, bu katliamların bir daha yaşanmaması içinse yapmak gereken şey örgütlü olmak gerektiğini vurguladı. Rojava’daki halk örgütlenmesini örnek olarak veren Çelik, ‘Köylerde, mahallelerde komünler, şehirlerde meclisler şeklinde örgütlenerek bu katliamlara dur diyebiliriz’, dedi: ‘Rojava’da Kürtlerin malı canı namusu helaldir diye fetva çıkaranlar, çetelere silah verip Kürtlerin üzerine sallanlar başarılı olamıyorsa bu örgütlülügün sonucudur’. Muş milletvekili Demir Çelik konuşmasının devamında, Türkiye ve Kürdistan’da Kürt halkının mücadele deneyimlerini, Gezi direniş deneyimi ile Halkların Demokratik Kongresi ve Partisi’nde birleştirerek toplumun her kesimini kucaklayan bir örgütlülük kurduklarını belirterek bu örgütlülük iktidarı hedefleyen bir örgütlenmeden çok halkların demokratik birliğini sağlamayı ve halkların yönetimin her aşamasında söz sahibi olmalarını sağlamaya dönük bir örgütlenme olduğunu söyledi.
Sanatçılardan Fırat İmirza, Aşır Özek, Attila-İbo, Cemil Qoçgiri ve ekibi sahne aldığı gecede konuyla ilgili bir sinevizyon da gösterildi.