Hantaş Cinayeti'nde gelişme: Valilik zan altında!

Recep Hantaş'ın katledilmesiyle ilgili polis ifadeleri, valiliği yalanladı. Hantaş'ın o sırada yanında olan arkadaşı da "Parkta dinleniyorduk, ateş ettiler" dedi.

Amed'de merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde bulunan Sümer Park'ta Recep Hantaş'ın katledilmesi olayında sanık polislerin mahkeme ifadeleri ortaya çıktı. Olaydan sonra Diyarbakır Valiliği, yapılan ihbar üzerine olay yerine giden ekiplerin üzerine maskeli 2 şüphelinin koşarak geldiğini “dur” ihtarının yapıldığını, uyarı atışı yapıldığını ancak şüpheli şahsın durmadığını ve vurularak etkisiz hale getirildiğini iddia etmişti. 

Olaydan sonra Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından şüpheli polislerden E.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer şüpheli polis K.B. ise kuvvetli suç şüphesiyle tutuklandı. Polislerin ortaya çıkan ifadeleri valiliğin açıklamasını yalanlıyor.

Valilik şahısları “maskeli” olarak tarif etse  de, aile ve kağıt toplayıcılığıyla geçimini sağlayan Hantaş ve arkadaşının, soğuktan korunmak için puşi sarmış olabileceğini dile getiriliyor. Tutuklanan polis de mahkemede "yüzleri sarılı bir vaziyette yüzlerini gizledikleri şeklinde anons geçildi" dedi.

Valiliğin “dur” ihtarına uymama yönündeki açıklaması da polis ifadeleriyle örtüşmüyor. Mahkemede ifade veren 2 şüpheli polis de olay yerine vardıklarında yoğun silah sesleri geldiğini ifade etti. Hantaş'ı öldürme şüphesiyle tutuklanan polis K.B. ifadesinde, Hantaş'ın kendisine doğru geldiğini, kendisinin havaya ateş ettiğini, Hantaş'ın kendini koruyarak arkasını dönerek koşmaya başladığını söyledi.

POLİS İFADELERİ

Adli kontrol tedbirleri kapsamında serbest bırakılan şüpheli polis E.K.'nin de şu ifadeleri mahkeme tutanağına yansıdı: "Ben diğer şüpheli K. ile aynı ekipte çalışmaktayım. Diğer şüpheli K.'nin arka tarafta ateş ettiğini görmedim. Ancak genel olarak ateş ediliyordu."

Şüpheli polis E.K.'nin, "Ancak genel olarak ateş ediliyordu" ifadesi, R.Y.'ye ve Hantaş'a birçok yönden ateş edildiğini gösterirken, olay sonrası tutuklanan polis K.B. de "Maktul ateş etmem sonucu yönünü değiştirmeye çalıştığında sırtı bana dönüktü, o sırada ikinci defa hedef göstermeksizin silahımı ateşlediğimde maktulün ayaklarının olduğu kısımda toz bulutunu gördüm" ifadesini kullandı.

Mahkeme, şüpheli polislerden E. K.'yi serbest bıraktı.

YANINDAKİ ARKADAŞI: PARKTA OTURURKEN ATEŞ ETTİLER

20 yaşındaki Recep Hantaş’ın olay anında yanında bulunan ve polislerce gözaltına alınan R.Y., alınan savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 

Serbest bırakıldıktan sonra babası ile birlikte Hantaş için kurulan taziyeevine giden R.Y., o gece yaşananları Hantaş Ailesi'ne anlattı.  

Kağıt toplayıcısı olan R.Y., Hantaş’ın ailesine şunları söyledi: “Dinlenmek için parka gittik. Recep ile otururken herhangi bir ikaz yapılmadan silah sesleri geldi. Ben refleks ile oturduğumuz bankın altına uzandım. Recep de panikleyerek koştu. O arada ayağından vurularak yere düştüğünü gördüm. Ondan sonra ne olduğunu bilmiyorum. Çok fazla silah sesi geldi. Daha sonra gözaltına alındım. Ambulans geldi, ancak parka alınmadı. Recep’in cenazesi üç saat boyunca yerde kaldı.” 

AĞABEYİ: ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR

Polislerin kendilerine kardeşinin ‘yanlışlıkla öldürüldüğünü’ ifade etmelerine rağmen, Valilik tarafından yapılan açıklamada “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğunun ileri sürülmesine dair konuşan Ağabey Efe Hantaş ise, işlenen cinayetin üstünün kapatılmak istendiğini söyledi.

OTOPSİ RAPORU

Cinayete dair hazırlanan otopsi raporunda ise, Hantaş'ın başından vurularak öldürüldüğü bilgisi yer aldı. 

Raporda, ensesinin sağ tarafından giren ateşli silah mermisinin sağ göz ve burun kısmından çıktığı kaydedildi.

Ancak baş kısmında giren merminin hangi mesafeden ateşlenmiş olabileceğine dair görüş belirtilmekten kaçınılması ise dikkat çekti.

Hantaş'tan otopsi için alınan örnekler, Adli Tıp Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Dairesi ve Adana Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesine gönderildi.