'Hasta tutsaklar işkence görüyor'

İstanbul ve Adana'da insan hakları savunucuları, hasta tutsaklar için bir araya geldi. Tutsakların tedavilerinin engellendiğine dikkat çekilen eylemlerde, duyarlılık çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapılmak istenen "F Oturumu"nun, 347'nci haftasındaki eylem de polis tarafından engellendi. Bunun üzerine açıklama İHD binası önünde yapıldı. Derneğin penceresine İngilizce ve Türkçe olarak "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı asılırken, eylemciler hasta tutsakların fotoğraflarını açtı. 

Bu haftaki eylemde müebbet hapis cezasına çarptırılan hasta tutsak Hayati Kaytan’ın durumuna dikkat çekildi. Eylemde konuşan İHD Üyesi Emine Küçükbumin, devletin kendine muhalif olan her kesimi düzmece iddianamelerle F tipi betonlara gömdüğünü ve F tipi cezaevlerini de kişiliği yok etmenin aracı haline getirdiğini söyledi. 

Küçükbumin, Kaytan’la ilgili şu bilgileri paylaştı: 

"15 yıldır hapishanede olan Kaytan sağ elini kullanamıyor, kan donmasından dolayı sol ve sağ ayağının tüm parmakları kesilmiş durumdadır. Beyninin sağ frontal bölgesinde kitle tespit edilen Kaytan, 2009 yılında ameliyat edilir ve beynindeki ur alınır. İşkenceyi aratmayan hastane sevkleri sırasında bel fıtığı hastalığı gelişir. Bel fıtığı hastalığını 7-8 ay sonra boyun fıtığı hastalığı takip eder. Bu arada avukatı beyin tümöründen dolayı ilk hastalandığı dönemde cezasının ertelenmesi için Adli Tıp Kurumu’na başvuruda bulunsa da hiçbir sonuç alınmaz. Halen Bolu F Tipi Hapishanesi’nde kalan Kaytan 3 kişilik hücrede tutulmaktadır.”

Kaytan’ın geçirdiği beyin ameliyatı sonrası epileptik nöbet ataklarının devam ettiğine dikkat çeken Küçükbumin, şöyle devam etti:

“Kaytan, yaşadığı ağır tecrit koşulları nedeniyle tek başına ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Havalandırma hakkının bile 24 saat olarak uygulandığı, hücre arkadaşları dışında kimseyle görüştürülmeyen Kaytan’a bakan hücre arkadaşları da hasta mahpuslardır. Bir yandan yaşam mücadelesi veren mahpuslar, diğer yandan idarenin keyfi hücre baskınlarına maruz kalıyorlar. Ailesi ise, nörolojik rahatsızlıkları olmasına rağmen Kaytan’ın hastaneye götürülmediğini, ‘senin bir şeyin yok’ denilerek MR çektirilmediğini, hapishane idaresi tarafından telefonda bile tekmil vermeye zorlandıklarını ve tekmil vermedikleri için Kaytan’la 2 yıldır görüştürülmediklerini söylüyor." 

ADANA 

İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyeleri, İsmet İnönü Parkı'nda yaptıkları açıklama ile Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde rehin tutulan hasta tutsak Akar İkbal'in durumuna dikkat çekti. HDP'li vekiller Remziye Tosun, Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz'ün de katıldığı eylemde, İHD Üyesi Nejat Okay açıklama yaptı. 

Okay, bölge cezaevlerinde yaptıkları tespitlere göre, hasta ve yaralı yakalanmış tutsakların tedavilerinin engellendiğini, bu hasta tutsaklardan birinin ise Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan Akar İkbal olduğunu ifade etti.

Okay, 2 yıl önce Nusaybin'deki soykırımcı saldırılar döneminde göğsünde mermi parçası ve sol kolundan yaralı halde tutuklanan İkbal’in hastaneye yatırılıp, ameliyat edilmemesi nedeniyle kolunun sakat kaldığını aktardı. Okay, görüştükleri İkbal’in anlatımları doğrultusunda sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: "Hastaneye götürülüp, oralarda hücre şeklinde odalarda bekletilip tedavi edilmeden geri getirildiğini, gidiş gelişlerde sürekli hakaretlere maruz kaldıklarını, sadece ağrı kesici hap verildiğini, verilen hapları da infaz koruma memurlarının ya hiç vermediğini ya da kavga ederek verdiklerini, yine kendisi gibi başkaca yaralı, yaşlı veya hasta mahpusların da tedavilerinin geciktirildiğini tarafımıza beyan etmiştir." 

İkbal'in bir an önce tedavi görüp, ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyen Okay, diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması ve özgürlüklerine kavuşmaları için de duyarlılık çağrısında bulundu.

HDP Milletvekili Kemal Peköz de, hasta tutsakların tedavilerinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

HDP'li Vekil Remziye Tosun da, rehin tutulan ve tecride karşı açlık grevine giren HDP Milletvekili Leyla Güven'i selamladı.