Hasta tutsaklar için Ankara ve İstanbul'da açıklama

Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılan açıklamalarda, hasta tutsaklar İsmail Tamboğa, Emin Aladağ ve Ekim Polat’ın durumunun ağır olduğu vurgulandı.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 349’üncü haftasında 22 yaşındaki hasta tutuklu İsmail Tamboğa’nın durumuna dikkat çekti.
 
Henüz 16 yaşındayken tutuklanıp, 6 yıldır İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Tamboğa’ya dair paylaşılan video mesajda açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen yaptı.  
Tamboğa’nın şu an 38 kiloya kadar düştüğünü paylaşan Çevirmen, yine hapishane koşullarından kaynaklı yeterli beslenme imkanı bulamadığından sağlık durumunun daha da kötüleştiğini aktardı.  
Tanboğa’nın cezaevinde birçok hak ihlaline maruz bırakıldığını da söyleyen Çevirmen, bu kadar ciddi sağlık sorunları olan ve kesintisiz olarak tedavi edilmesi gereken mahpusun yerinin hapishane olmadığını vurguladı.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 477’nci haftasına ulaşan  “F Oturumu” eylemlerinde salgın dolayısıyla bu hafta da sanal medya üzerinden açıklama yaptı. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Emin Aladağ’ın durumuna dikkat çekilen bu haftaki eylemde açıklamayı Komisyonu üyesi Mehmet Acettin yaptı.
Acettin, cezaevlerindeki hasta tutsakların hastaneye sevk ve tedavilerinin salgın bahanesiyle aksatıldığını söyledi.
Acettin, 26 yıldır tutsak olan Emin Aladağ’ın durumu hakkında bilgiler verdi. Acettin, ağabeyinin Aladağ’a dair komisyonlarına ilettiği şu bilgileri paylaştı: “Emin Aladağ, 1993 yılında gözaltına alınıp tutuklanmış ve gördüğü ağır işkence sonucu sağ kolu ve sol bacağında lif kopması nedeniyle gelişen kemik erimesinden dolayı yürümede zorluk çekmeye başlamıştır. 1998 yılında tahliye edilen Emin Aladağ, ilerleyen hastalığına rağmen verilen müebbet hapis cezasının onaylanması sonucu 2000 yılında tutuklanıp, Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesine konulmuş ve 22 yıldır tedavisi yapılmaksızın bu hapishanede tutulmaktadır.”
Aladağ’ın tahliye edilmesi ve tedavisinin dışarıda sağlanması için avukatlarının yaptığı tüm başvurulara ise ret yanıtı verildiğini söyleyen Acettin, “Yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.


İZMİR
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsak Ekim Polat’ın (24) durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmasını istedi.
Online yapılan açıklamayı İHD yöneticisi Ahmet Çiçek okudu.
Polat’ın 28 Aralık 2020’de hiçbir gerekçe gösterilmeden Akhisar T Tipi Cezaevi’nden Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildiğini belirterek, yolda kendisine uygulanan işkence sonucunda vücudunda yaraların oluştuğunu dile getiren Çiçek, konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’na şikâyet dilekçesi verildiklerini ancak dilekçenin ulaşıp ulaşmadığı konusunda bilgilerinin olmadığını aktardı.
Çiçek, “Polat’ın KOAH, kalp hastası ve iki yıl önce kemik erimesi tespit edildi. Polat’ın kanser ve felç geçirme riski bulunuyor. Yürürken sağ ayakta uyuşma olmakta, sol ayağını da sürüyerek yürümektedir. Tedavi yapılması gerekir denmiş ama yapılmamıştır. Ayrıca hipofiz hormon tedavisi yapılmamaktadır. Hastaneye gitmek için yaptığı müracaatlara geç cevap verildiği, hastane dönüşlerinde 14 günlük karantinaya alındığını, bu işlemin 4-5 kez uygulandığını ve bu nedenle de sürekli karantinada kaldığını belirmektedir” dedi.