'Hasta tutsaklar ölüyor, kamuoyu duyarlı olmalı'

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Ramazan Kuru ve Ahmet Çakal'ın yaşam hakkının tehlikeye atıldığı belirtildi, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 377’nci haftasında hasta tutsakların duruma dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankartın açıldığı toplantıda, İHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi İhsan Seylan konuştu. Ağır hasta tutsakların cezaevlerinde adeta yaşam savaşı verdiğini ifade eden Seylan, tüm taleplere rağmen tedavilerinin yapılmadığını ve tahliye edilmediklerini aktardı.
İskenderun T Tipi kapalı Hapishanesinde kalan ağır hasta tutsak Bangin Muhammed’in yaşamını yitirdiğini hatırlatan Seylan, Muhammed’in İHD İskenderun Şubeye yaptığı başvuru üzerine gerçekleştirilen görüşmeye dair şunları anlattı: “Yürüyemediği için tekerlekli sandalye ile hareket edebildiği, bağırsaklarının ve midesinin yarısının olmadığı, 3 kere ameliyat geçirdiği, iç organlarının su topladığı, oturduğu yerde idrarını yaptığı ve farkına varamadığı, kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı, hasta koğuşunda kaldığı, yemek yiyemediği, vücudunda şişliklerin olduğu, 1.78 boyunda olduğu halde kilosunun 47 olduğu tespit edilmiştir.” Muhammed’in tüm ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmediğini belirten Seylan, 12 Kasım’da yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Ramazan Kuru’nun durumunu aktaran Seylan, “70 yaşındaki Ramazan Kuru, 2016 yılında tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Dinar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde iken 19 Eylül 2019 tarihinde kalp krizi geçirmiş ve Dinar Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış ve buradan da Denizli Devlet Hastanesi’ne götürülmüştür. Burada kendisine anjiyo yapılmış ancak damarlar açılmayınca 2 gün içinde baypas ameliyatı gerçekleştirilmiştir. Yine ameliyatla 3 kalp damarı değişmiş ve 15 gün boyunca yoğun bakımda tutulmuştur. Bu süreç içinde ailesi tarafından infaz erteleme başvuruları yapılmış ancak bir cevap alınamamıştır” diye belirtti.
Kuru’nun ağır kalp rahatsızlığının ve uyku apnesinin yanı sıra hipertansiyon ve romatizmal rahatsızlıklarının da bulunduğunu kaydeden Seylan, infazının ertelenmesini istedi.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenlediği "F oturumu" eyleminin 505'incisini gerçekleştirdi. Dernek binalarında düzenlenen toplantıda bu hafta İzmir Menemen 2 Nolu R Tipi Cezaevi’nde bulunan, 68 yaşında hasta tutsak Ahmet Çakal'ın durumuna dikkat çekildi.
İHD İstanbul Hapishane Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, 28 yıldır tutuklu bulunan Ahmet Çakal'ın birçok hastalığı olmasına rağmen tahliye edilmediğini aktardı.
Çakal'a mide kanseri teşhisi konulduğunu aktaran Şahin, "Ameliyattan sonra yanına refakatçi izni verilmesi için avukatı aracılığı ile başvuru yapılmış ancak bu talep Menemen R Tipi Cezaevi müdürü tarafından reddedilmiştir. Kanser hastalarının kemoterapi ve ışın tedavisi sonrasında ortaya çıkan rahatsızlıkları bilinmesine rağmen bu ihtiyaç gözetilmemiş, hasta bakıcı dahi verilmeden tek başına tutulmaya devam edilmiştir. Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) verdiği infaz erteleme talebinin reddedildi" dedi.
Çakal'ın yaşama hakkının tehlikeye atıldığını belirten Şahin, kamuoyuna çağrıda bulundu.