Hasta tutsaklar risk altında: Tedavi de yok tahliye de

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ve İHD, hasta tutsakların yaşamlarının tehlikede olduğunu, tedavilerinin engellendiğini belirterek, derhal infazlarının ertelenmesi gerektiğini kaydetti.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 338. haftasında hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için video yayımladı. İnisiyatif, Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan hasta tutsaklar Faik Güneş ve Mehmet Emin Oğur’un durumunu aktardı. Açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen okudu.

Faik Güneş’in (41) mide ve bağırsakla ilgili kronik hastalıklarının cezaevinde meydana geldiğini belirten Çevirmen, daha önce guatr ameliyatı geçirmiş Güneş’in cezaevinde 3-4 kez soluk borusuna yiyecek kaçtığı için boğulma tehlikesi geçirdiğini aktardı. Güneş'in beş yıldır cezaevinde olduğunu kaydeden Çevirmen, “Cezaevinde yeterince tedavi olamamakta ve sağlığı kötüleşmektedir. 10 kişilik odada 21 kişi kalmalarından dolayı sosyal mesafenin kalmadığını da aktardı” dedi.

Yaklaşık 1 yıldır mide ve bağırsak sorunları yaşayan Mehmet Emin Oğur'un (28) düzenli olarak ilaç kullanmasına rağmen rahatsızlıklarının devam ettiğini ifade eden Çevirmen, “Kendisine, pandemi nedeniyle bütün sevklerin durdurulduğunu, gönderemeyecekleri söylenmiştir” diye belirtti.
Çevirmen, "Hasta mahpusların tahliyeleri sağlanmalı ve ailelerinin yanında dışarıda tedavilerinin yapılması için infazları ertelenmelidir" diye konuştu.


İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "F Oturumu"nun 466. haftasında sanal medyadan açıklama yaptı. Açıklamada, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tek başına hücrede tutulan hasta tutsak Tenzile Acar’ın durumunu dikkat çekildi.

Komisyon Üyesi Mehmet Acettin, iktidarın salgını fırsata çevirdiğini söyleyerek, "Bu dönemde infazda ayrımcı uygulamalara hız vermiş, çıplak arama ve infaz yakma uygulamasını yaygınlaştıran, şartlı tahliyeyi hapishane gözlem komisyonunun raporuna bağlayarak zorlaştıran düzenlemeleri yürürlüğe sokmuştur. Binlerce adli mahpus salgın nedeniyle serbest bırakılırken, ağır hasta politik mahpuslar dahi serbest bırakılmayarak sağlık ve yaşam hakları tehlikeye atılmaktadır" dedi.

Acettin, Tenzile Acar’ın sağlık durumuna dikkat çekti. Acettin, Acar’a ilk olarak Hebatit B teşhisi konulduğunu, ilerleyen süreçte ise buna tüberkülozun eklendiğini ifade etti.

Acar'ın tedavisinin engellendiğini kaydeden Acettin, "Hasta tutsaklar hemen bırakılmalı" dedi.