HDP: Şenyaşar ailesi hala adalet bekliyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP), geçen yıl Haziran ayında Suruç'ta AKP milletvekilleri ve akrabalarının katlettiği Şanyaşar ailesi bireylerini anarak, halen adaletin sağlanmadığı tepkisinde bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Şenyaşar ailesi bireylerinin katledilmelerinin birinci yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, “24 Haziran seçimlerinden 10 gün önce 14 Haziran 2018 tarihinde, oy istemek için Şenyaşar ailesinin işyerine giden AKP Milletvekili ve akrabaları silahları ile dehşet saçmış, Celal, Adil ve Fadıl Şenyaşar’ı ağır şekilde yaralamışlardı. Hastaneye kaldırılan Şenyaşar ailesi üyelerinden Celal ve Adil ile çocuklarının akıbetini öğrenmeye gelen baba Hacı Esvet Şenyaşar, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın akrabaları tarafından katledilmişlerdi” diye hatırlatma yapıldı.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Şu aralar fırsat buldukça Kürtlere şirin görünmeye çalışan Binali Yıldırım, Şenyaşar ailesini, vakit kaybetmeden “terörist” olarak nitelendirmiş, İçişleri Bakanı Soylu ise Şenyaşar ailesinin bu saldırıyı “kurguladığını” öne sürmüştü. Babasını ve iki kardeşini kaybeden Fadıl Şenyaşar, hastanedeki tedavisi biter bitmez tutuklanarak cezaevine konulmuştu ve hala tutuklu olarak yargılanmaktadır. Şenyaşar ailesini katleden kişilere yönelik ise herhangi bir yaptırım uygulanmamıştır. Sürekli olarak tehdit edilen Şenyaşar ailesine yönelik de herhangi bir koruma tedbiri alınmamıştır.

Tam 1 yıl önce sevdiklerini korkunç şekilde kaybeden Şenyaşar ailesinin adalet arayışı hala devam etmektedir. Dosyada tek bir ilerleme olmamasının yanı sıra, Şenyaşar’ların ölümünden sorumlu iki kişi, çıkarılan yakalama kararına rağmen hala firardadır. Tam bir yıldır devam eden süreçte zanlılara ilişkin HTS kayıtları, uzman bilirkişi raporları hala tamamlanmamıştır.

Şenyaşar ailesinin katilleri, Cumhurbaşkanı’na hakaret etmiş olsalardı dakikalar içinde bulunup cezaevine konulacaklardı, ancak milletvekilliği ve mevki ile ödüllendirilen bu kişiler, mevcut anlayış yönetimde olduğu sürece koruma altında olduklarının, diledikleri zaman dehşet saçabileceklerinin bilincindedirler.

Şenyaşar ailesinin vahşice katledilmesinin ve haksızca cezaevine konulmalarının ifşa edilmesi, büyük acılar yaşayan ailenin ve toplum vicdanının gerçek adalete erişebilmesi için çalışmayı sürdüreceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Celal, Adil ve Hacı Esvet Şenyaşar’ı saygıyla anıyor, Şenyaşar ailesinin hak ve adalet mücadelesinin yanında yer aldığımızı belirtmek istiyoruz.”