HDP, Adana’da halkla buluştu

Adana’da HDP’nin “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” kampanyası kapsamında halkla bir araya gelen Meral Danış Beştaş, İmralı tecridinin siyasal bir karar olduğunu belirterek, "Tecridi de kıracağız, barışı da getireceğiz ve HDP olarak da var olacağız" dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” kampanyası kapsamında Çukurova'da 3 gün boyunca halk ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileriyle bir araya gelecek. Heyetin ilk durağı Adana. Heyet 3 gün boyunca Adana, Osmaniye ve Hatay'da buluşmalar gerçekleştirecek.

Adana Otobanı’nda HDP heyetinin karşılanmasıyla başlayan program, şehir içinde yapılan konvoy ile devam etti. Konvoy sırasında HDP bayraklarına polislerce el konularak, araç sahiplerine "Trafiği tehlikeye soktukları" gerekçesiyle para cezası kesildi. Polis sürekli konvoyu durdurup, engellemeye çalıştı. Polis ayrıca HDP'li Tülay Hatimoğulları’nın aracının önünü keserek, 10 dakika boyunca geçişine izin vermedi. Polisin HDP'lilere, "Sizin konvoy yapmanıza izin vermeyeceğiz" demesine rağmen konvoy şehir turu attı. Polis aracı basın mensuplarının da görüntü almasına izin vermedi.

Konvoy sonrası Şirin Park Otel'de halk buluşması gerçekleştirildi. “Örgütlenelim, faşizmi yenelim, tecridi kıralım", "HDP'liyiz her yerdeyiz! Zafere yürüyoruz" ve "Kadın özgürlüğü için HDP'liyiz her yerdeyiz!" pankartlarının asıldığı salon HDP bayrakları ile süslendi. Buluşmaya Bakırhan ve Beştaş'ın yanı sıra HDP'li Tülay Hatimoğulları, Fatma Kurtulan ve Kemal Peköz ile HDP MYK ve PM üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Buluşma saygı duruşu ile başlarken, açılış konuşmasını HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış yaptı.

‘İKTİDARIN EN MÜYÜK ŞİARI KÜRT DÜŞMANLIĞI’

Karakış ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kadınların her alanda mücadele ettiğini dile getirdi. “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” kampanyasına dair konuşan Beştaş, iktidarın kendilerini nefessiz bırakmak istediğini ancak her yerde olduklarını ve her yerde olacaklarını söyledi. Partililerine dönük baskı, saldırı ve ırkçı saldırılarına değinen Beştaş, iktidarın en büyük şiarının Kürt düşmanlığı olduğunu sözlerine ekledi. "Kürtler olmadan Türkiye demokratikleşemez  ve özgürleşemez" diyen Beştaş, iktidarın ırkçı saldırılarını yükselterek, yaşanan cinayetlerin asli sorumlularının iktidar olduğunu belirtti. Beştaş, Türkiye'nin demokratikleşmesi için mücadele edeceklerini ve bu ülkenin herkesin olduğunu, Kürtlerin bu ülkede misafir olmadığını vurguladı.

HDP'ye açılan kapatılma davasının iktidarın siyasi kararı olduğuna işaret eden Beştaş, bu kararının Çöktürme Planı'nın bir parçası olduğunu ve 2015'ten beri partilerine dönük darbelerin halen devam ettiğini dile getirdi. İktidarın, HDP'den kurtulmak için kendilerine saldırdığını belirten Beştaş, tüm bu saldırılara rağmen HDP'nin dimdik ayakta olup, mücadele edeceğini kaydetti. İmralı tecridine dikkati çeken Beştaş, tecridin bir siyasal karar olup, iktidarın kendi yasalarını çiğnediğine vurgu yaptı. Beştaş, "Bu tecridin bir hedefi var Abdullah Öcalan'dan kurtulmak istiyorlar. Abdullah Öcalan sürekli barış diyor. Çözüm sürecini bitirenler kendi kendini bitirdi" dedi. Beştaş, "Tecridi de kıracağız, barışı da getireceğiz ve HDP olarak da var olacağız" şeklinde konuştu.

Beştaş ardından konuşan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana iktidarların inkar ve asimilasyon politikalarına maruz kaldıklarını ifade ederek, Kürt halkının direnişi ile devletin inkarcı politikalarının boşa çıktığını vurguladı. Devletin baskı ve saldırılarını her geçen gün arttığına değinen Bakırhan, devletin, Kürt halkına yönelik dünyada eşi ve benzeri olmayan politikaları uyguladığını belirterek, bu politikalardan örgütlenerek, direnerek ve mücadele ederek çıkarabileceklerini söyledi. Mücadele ve örgütlenmenin önemine işaret eden Bakırhan, "Ya kazanacağız ya da bu politikalara karşı daha fazla bedel ödeyeceğiz" dedi.  

Buluşmada halk sık sık, "Direne direne kazanacağız" "Biji berxwedana zindana" ve "HDP halktır, halk burada" sloganı attı. Yurttaşların duygu ve düşüncelerini dile getirmesi ile etkinlik son buldu.

Heyet daha sonra aynı otelde Adana Emek ve Demokrasi Güçleri ile bir araya geldi.