HDP, Çerkes halkı için taleplerde bulundu

HDP, 151 yıl önce sürgüne uğrayan Çerkes halkının acılarına ortak olduğunu ifade ederek, "Çerkes halkının talepleri taleplerimizdir" dedi.

HDP, 151 yıl önce sürgüne uğrayan Çerkes halkının acılarına ortak olduğunu ifade ederek, "Çerkes halkının uluslararası platformda ve Türkiye diasporasında dile getirdiği taleplerin artık karşılık bulması gerekmektedir. Çerkes halkının talepleri taleplerimizdir" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Çerkes halkının 151 yıl önce Çarlık Rusyası tarafından uğradığı sürgünün yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'ASİMİLASYONA UĞRADILAR, SOYKIRIMLA YÜZ YÜZE KALDILAR'

"151 yıl önce Çarlık Rusyası tarafından yurtlarından sürülen ve dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda kalan Kafkasya halklarından Çerkes halkının acılarını unutmuyoruz" diyen HDP, şunları kaydetti 
"1864 yılında Çarlık Rusyası'nın Kafkasya’yı işgalinden sonra aldığı 'etnik temizlik' kararı ile 1.500.000 civarında Çerkes Osmanlı topraklarına gönderilmiştir. Sürgünlerin yaklaşık üçte biri, yollarda ve yerleştirildikleri bölgelerde hayatlarını kaybetmiş, Osmanlı topraklarına ulaşabilenler geniş Osmanlı coğrafyasına dağılmıştır.
Asimilasyoncu politikalar Çerkeslerin peşini bırakmamıştır. Çerkes halkı Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde de bir kültürel soykırımla yüz yüze kalmıştır. Dil, kimlik, kültür ve anadilde eğitim haklarından mahrum bırakılan Çerkesler, inkar ve asimilasyondan en fazla etkilenen halklardan biri olmuştur.
Sürgün ve soykırımın 151. yılında, Çerkes halkının uluslararası platformda ve Türkiye diasporasında dile getirdiği taleplerin artık karşılık bulması gerekmektedir. Çerkes halkının talepleri taleplerimizdir."
Açıklamada, Çerkes halkının kendi renkleri, kimlikleri, kültürleri ve dilleri ile Anadolu’ya ve dünyaya kattıkları renkleri koruma iradeleri, diğer halklarla kardeşçe demokratik bir toplum içerisinde bir arada yaşama arzuları ve var oluş mücadelelerinde daima yanında olunacağı belirtildi.

NELER YAPILMALI?

HDP'nin açıklamasında, Çerkesle ilişkin talepler ise şöyle sıralandı:
"Rusya Federasyonu Çerkeslerden özür dilemeli, Çerkes halkına yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını da içeren çifte vatandaşlık hakkını vermeli, Çerkes halkının tarihsel anayurduna dönebilmesi için yasal zemini sağlamalıdır.
Türkiye'deki diğer halklar gibi, Çerkesler’e yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmeli, toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkeslerin de dillerini, kültürlerini, kimliklerini yaşayabilme ve yaşatabilmesi adına tüm hakları tanınmalı, var olan yasal engeller kaldırılmalıdır.
Çerkes halkının dili resmi düzeyde tanınmalıdır.
Başta anadilinde eğitim hakları olmak üzere kültürel hakları tanınmalıdır.
Mevcut kültürel değerlerin, bilgi ve belgelerin gelecek nesillere aktarılabilmesi, korunabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı, ilgili bakanlıklarca bütçe ayrılmalıdır.
Değiştirilmiş olan yer isimleri iade edilmelidir.
Okul kitaplarındaki Çerkes halkı ile ilgili ayrımcı ve ırkçı ifadeler temizlenmelidir."