HDP, Dünya Kobanê Günü'nü selamladı

HDP, Dünya Kobanê Günü'nü selamladı, "Kobanê ve Kuzey Doğu Suriye halklarına yöneltilen yeni saldırı tehditlerine karşı da tüm dünyadan aynı duyarlılığı bekliyoruz" dedi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 1 Kasım Dünya Kobanê ile Dayanışma Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

"IŞİD barbarlığına karşı Kobanî’de sergilenen destansı direnişin ve kazanılan zaferin üzerinden 7 yıl geçti. Ortadoğu’dan başlayarak bütün dünyayı karanlığa boğmaya çalışan saldırılara karşı Kobanê halkı 133 gün boyunca sergilediği eşsiz direnişle 21’inci yüzyılda özgürlüğün tarihini yeniden yazdı" diye başlayan açıklamada, "IŞİD’e karşı mücadele özgürlükle barbarlığın, karanlıkla aydınlığın, demokrasiyle despotizmin kaçınılmaz hesaplaşmasıydı ve kazanan insanlığın ortak değerleri, kaybeden ise IŞİD zihniyeti ve arkasındaki karanlık güçler oldu" denildi.

'ONLAR DA IŞİD GİBİ BAŞARAMAYACAK'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"IŞİD’in vahşeti karşısında uluslararası ve bölgesel güçler bir bir yenilgiye uğrarken, Musul gibi kentler bir günde düşerken; Kürt halkı bütün imkansızlıklarına rağmen inancın, direncin, özgürlüğe adanmışlığın nelere kadir olduğunu tarihe not düştü. Yüreği Kobanê halkıyla atan dünyanın eşitlik ve özgürlük isteyen bütün insanları an be an bu mücadeleye şahitlik etti, hayranlık duydu. Kobanê direnişi aynı zamanda insanlık vicdanını ayaklandırdı, ne zulme ne de buna karşı gösterilen bu direnişe hiç kimse seyirci kalamadı. Nobel Barış Ödülü sahipleri, akademisyenler, aydınlar, yazarlar ve demokratik kitle örgütleri başta olmak üzere harekete geçen yüz binlerce insanın çağrısı ile 1 Kasım 2014’te Dünya Kobanê ile Dayanışma Günü ilan edildi.

HDP olarak 7’nci yıl dönümünde Kobanê’de filizlenen umudu, insanlığın zaferini, IŞİD karanlığını yırtarak geleceği aydınlatan direniş meşalesini ve dünya halklarının onunla enternasyonalist dayanışmasını selamlıyoruz. Biliyoruz ki; IŞİD yenilmiş olsa da onun zihniyeti halen varlığını sürdürüyor, karanlık ile aydınlık arasındaki bu tarihsel hesaplaşma devam ediyor. IŞİD ortakları Kobanê’den intikam alma arzusuyla yanıp tutuşuyor, IŞİD’in başaramadığını başarmak istiyor. Bugün AKP iktidarının Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik saldırı tehditleri, partimize yönelik Kobanê’yle dayanışma protestoları gerekçe gösterilerek 6 yıl sonra başlatılan kumpas davası işte bu intikamın dışavurumudur.

Dün IŞİD başaramadı, bugün de onunla aynı hevese kapılanlar başaramayacaktır. Kobanê’de filizlenen ve bir halklar-inançlar bahçesine ve dayanışmasına dönüşen bu tarihsel zafer yaşamaya ve dünya halklarına ilham olmayı devam edecektir. Bir kadın devrimi olarak hayat bulan Kobanê devrimi tekçiliğe, erkek egemen zihniyete karşı güçlenerek varlığını sürdürecektir.

1 Kasım Dünya Kobanê ile Dayanışma Gününü kutlarken, karanlığa, işgale, zorbalığa karşı mücadelede hak ve hakikatin, direnen halkların yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Kobanê ve Kuzey Doğu Suriye halklarına yöneltilen yeni saldırı tehditlerine karşı da tüm dünyadan aynı duyarlılığı bekliyoruz."