HDP esnaf ve emeklilerle buluştu

"Bütçe Buluşmaları" kapsamında görüşmeler yapan HDP heyeti emekliler ve pazar esnafı ile buluşarak sorunlarını dinledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Bütçe buluşmaları" kapsamında yaptığı görüşmelere İstanbul'da ikinci gününde devam ediyor. Dün öğrenci ve kiracılarla buluşan HDP heyeti, bugün ise emekliler ve pazar esnafı ile buluştu.

Heyette, HDP Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Necdet İpekyüz, Oya Ersoy ve Emek Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse yer aldı.

Heyet ilk olarak Kadıköy'e bulunan Akademi Kafe’de emekliler ile bir araya geldi.

ERDOĞAN: EKONOMİ UÇUYOR

Emek Komisyonu Eşbaşkan yardımcısı Şaziye Köse, ekonomi komisyonu olarak, uzun süren bir çalışma yaptıklarını ve bu konuda bütçe buluşmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Köse, "Bu ülkede emekliye işi bitmiş, artık bir iş yapamaz gözüyle bakılıyor. Emekli maaşına yapılan zamlar çok az ve emekliler geçinsin diyorlar. Emekliler geçinemediğinden dolayı ailelerine de bakamıyorlar ve yine çocukları tarafından bakılmak zorunda kalıyorlar. Bütçe görüşmelerinde en yoksul, en ezilmiş insanlarla taleplerini dile getirsinler, sözlerini söylesinler diye buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Önemli olan da halkın taleplerine dair söz almasıdır. Erdoğan, ‘ekonomimiz uçuyor’ diyor, eşi Emine Erdoğan ‘porsiyonlarınızı küçültün’ diyor" hatırlatmasında bulundu.

TEK ADAM

HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, iktidarın istekleri doğrultusunda herkesin adına kararlar aldığını belirterek, "Halkla ilgili bütün kararları bu tek adam veriyor. Hayatımızla ilgili en önemli kararları tek adam alıyor. Demokrasi böyle işlememeli. Demokrasi de insanların ihtiyaçlarını sorunlarını yansıtmalı ve ona göre kararlar verilmeli. Biz HDP olarak toplumun taleplerini sorunların dinlemek için emeklilerle halkla buluşuyor ve halkı dinliyoruz" ifadelerini kullandı.

AÇLIK SINIRINDA MAAŞ

Sonrasında söz alan emekli bir yurttaş, “Açlık sınırı içinde bir maaş alıyoruz. Biz emekli vatandaşlar olarak, bir çay parasını ve bir simit parasını hesap edecek bir duruma geldik” diye belirtti.

Bir diğer emekli yurttaş, talep ve isteklerini gündeme getirme konusunda hareket etmeleri gerektiğini söyleyerek, "Kararlar meclisten geçmeden önce millete sorulmalı. Herkes neyi hak ediyorsa onu almalı. Bu ülkede cezalarla yasaklarla olmaz bu işler" diye aktardı.

'TÜRKİYE GERÇEK PROBLEMLERİYLE YÜZLEŞMELİ'

Eskiden bankada çalıştığını belirten bir emekli yurttaş, dertlerine ve sorunlarına çözüm olabilecek bir yönetim şekli istediğini belirtti. Emekli yurttaş, “Eşimle bankada çalışıyorduk. Ama şu anda geçinemiyoruz. Ben eşimle bir elbise almak için ya da yemeğe çıkmak için bir yere gidemiyorum. Ben bununu hesabını kime sormalıyım? Ben medyadan, kamudan kimlerin para kazandığını duyabiliyor ve görebiliyorum. Ortada olmayan kişilerin milyar dolarları ortaya çıkıyor. Ben bu ülkede demokrasi istiyorum, hak istiyorum. Tüm problemleri çözebilecek, birini istiyorum. İktidarın, Türkiye’nin gerçek problemleriyle yüzleşmeleri gerek” dedi.

YAŞLI İNSANLARA BÜTÇE

Yaşlı insanlara bütçe istediğini belirten emekli yurttaş, kadınların, erkeklerin yaptığı iş gücünden yoksun bırakıldığını söyleyerek, “Uzun yıllardan beri kadınlar her işte çalıştırılmıyor. İş bulamayan kadınlar ya sokaklarda ya da pazarlarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Yaşlılara ekonomik anlamda desteklenmesi gerekiyor. Kadınlar yaşlandıkları zaman ekonomik sorunlarla ve baskılarla karşı karşıya kalıyorlar. Buna bir çare bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

' ÖRGÜTLENEREK İKTİDARLA BAŞ EDEBİLİRİZ'

Bu iktidarın başta olmasından dolayı herkesin bir payı olduğunu söyleyen emekli yurttaş, büyük bir kitle olduklarını ve emekliler olarak iktidarı indirebileceklerini belirtti. Emekli, “Emekliler olarak örgütlenmeliyiz. Vergilerimizi alıyorlar ama bize haklarımızı vermiyorlar. Biz emekliler olarak bir kambur olarak onların sırtında gibiyiz. Emeklilik döneminde rahat etmek  istiyoruz. Ama şu anda bizim, çocuklarımızın torunlarımızın geleceği çalınıyor. Bizler örgütlenerek bir kitle olabiliriz. HDP bu ülkede iradenin  partisi. Alevi olur, Kürt olur fark etmez. Biz halkların kardeşliğini istiyoruz. Kitle olarak birleşerek bu iktidarla baş edebiliriz” dedi.

SARAY BÜTÇESİ, SAVAŞ BÜTÇESİ

Bu ülkede yapısal bir sorun yaşandığını söyleyen emekli yurttaş, yoksulluk sınırının 10 bin TL olduğunu belirterek, yapılan bütçelerin bu sorunları görerek yapılması gerektiğini aktardı. Emekli yurttaş, “Ülkede ciddi sorunları görülmüyor. Ülkede savaş bütçesi birde saray bütçesi var. Sandığın altın delik herkes bir şeyler alıyor. Bu sistemden beslenen insanları her şeyi yapıyor. Biz şuandan burada ‘acaba bize ne kadar verecek’ diye konuşuyoruz. Bütçeyi yapanlar resmen bizimle alay ediyorlar. Emekliye gelince maaşlar aşağı gidiyor. Enflasyon uçuyor diyorlar. Uçuyoruz ya aya uçuyoruz. Bu işe el koymadan bir şey başaramayız” dedi.

‘ÜRÜNLERİMİZİ SATAMIYORUZ’

Emeklilerle buluşmadan sonra HDP heyeti Kadıköy'de Hasanpaşa'da bulunan halk pazarına giderek pazar esnafıyla buluştu.

Lahana satan bir esnaf, her şeyin çok pahalı olduğuNU ve hiçbir şey satamadıklarını ifade etti. Esnaf, "Lahanayı 12 liradan alıyorum, 15 TL'ye satıyoruz. Mazotu, işgaliyle parası derken kar yapamıyoruz. Köylüde, esnafta geçinemiyor. Yüzde 18 KDV'den vazgeçmemek için herşeyi yaparlar" dedi.

‘1 AY GEÇİNSİNLER’

Peynir satarak geçimini sürdürmeye çalışan bir esnaf ise, "Eskiden kilo ile sattığım peyniri şimdi gram satıyorum. Geçinemiyoruz. Gelsinler, 1 ayda 4 bin 500 TL ile geçinsinler bakalım" diye sitem etti.

Bir diğer pazar esnafı ise, "Her şey ikiye katlanmış, eskiden insanlar poşetlerini dolduruyordu, şimdi azar azar alıyorlar. Limon 2 buçuk lira ona rağmen halk alamıyor. 80 milyar maaş alsam ben de havalarda uçarım, düzgün yaşarım" şeklinde konuştu.

Pazar esnafının sorunlarını dinleyen HDP’li heyet, daha sonra Avcılar'da bulunan katı atık işçileriyle buluşmak üzere yola çıktı.