HDP gençliği özgür bir gelecek için buluştu

HDP’nin Gençlik Buluşmasında konuşan HDP Eşbaşkanları Buldan ve Sancar, gençliğin önemine dikkat çekerek “Değişim, özgürlük, barış gençlerle gelecek” mesajını verdi.

Demokrasi buluşmaları kapsamında, HDP gençlik örgütleri buluşması gerçekleştirdi. Şişli Maçka Parkı’nda gerçekleştirmesi planlanan buluşmanın İstanbul Valiliği tarafından “güvenlik” gerekçesiyle izin vermemesi üzerine Kadıköy Yoğurtçu Parkı'da gerçekleşti.

Polis ablukası altında gerçekleşen gençlik buluşmasına HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar, HDP milletvekilleri, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut, Barış Annelerinin yanı sıra çok sayıda parti yöneticisi katıldı. Buluşmanın yapıldığı alana "Özgür bir gelecek inşa etmek için hep birlikte harekete geç", "İntihar değil özgür bir yaşam için özgür, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim için harekete geç", "Tacize, tecavüze karşı kaybettirilen genç kadınlar için harekete geç", “Sen değilse kim şimdi değilse ne zaman” pankartları asıldı.

DAĞ: AKP GENÇLERİ GELECEKSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Sık sık “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “Biji berxwedana ciwanan”, “Biji berxwedana Rojava”, “Gençlik umuttur umut dimdik ayakta” sloganları atıldığı buluşmada ilk konuşma HDP Milletvekili Dersim Dağ tarafından yapıldı.

Salgın sürecinde de AKP’nin gençler için hiçbir politikasının olmadığının göründüğüne dikkat çeken Dağ, dayattığı eğitim ve baskı politikalarıyla iktidarın adeta gençleri geleceksizleştirmeye çalıştığını vurguladı. Gülistan Doku örneğini veren Dağ, Doku’nun Dersim gibi bir yerde 200 gündür bulunmadığına işaret etti.

‘GENÇLER HİÇBİR ZAMAN İTAAT ETMEDİ VE ETMEYECEK’

Gençleri gözaltına alanla, 33 düş yolcusunu katleden zihniyetin aynı olduğunu ifade eden Dağ, “Bu yüzden Rojava Devrimi’ne saldırdıklarını çok iyi biliyoruz. Bu yüzden DAİŞ’e değil de 33 düş yolcusunun yoldaşlarına saldırdıklarını, Kürt halkına ve dostlarına saldırdıklarını çok iyi biliyoruz. Bu yüzden HDP’ye HDP gençliğine saldırdıklarını biliyoruz” dedi.

Gençliğin hiçbir zaman itaat etmediğini ve itaat etmeyeceğini vurgulayan Dağ, gençliğin Rojava Devrimi’ne de HDP'ye de sahip çıkacağını kaydetti. Bugün gençlerin en çok HDP oy verdiğini hatırlatan Dağ, gençlerin geleceğe ve güvencesi HDP’de gördükleri için iktidarın saldırdığını belirtti.

‘İMRALI TECRİDİYLE GENÇLERİ DE TECRİT ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR’

İmralı tecridine de değinen Dağ, “İmralı'da bir halkın iradesini tecrit edenleri bu gençleri de bu halkı da tecrit altına almak istediklerini çok iyi biliyoruz. Bu ülkeyi tecrit politikasıyla yönettiklerini çok iyi biliyoruz. Şehrin dışında kurdukları kampüslerden gençleri toplumdan koparmaya çalışmalarından biliyoruz. Özgür bir yaşam için harekete geç, yeni bir yaşam için harekete geç diyoruz. Gelin faşizmi yıkalım ve özgür eşit bir yaşam inşa edelim” diye konuştu.

BULDAN: EN ÇOK SİZDEN KORKUYORLAR

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, demokrasi buluşmalarının en güzelini ve en renklisini gençlerle yaptıklarını ifade ederek sözlerine başladı. Gençlerin gözlerinden ve yüreğinden ışıklar, sevgi, umut ve cesaret aldıklarını vurgulayan Buldan, bu cesaretle bu yolu sonuna kadar yürüyeceklerini kaydetti. İktidarın gençler üzerindeki yıkım politikasına tepki gösteren Buldan, şöyle konuştu:

“Sizleri geleceksiz bıraktılar, Türkiye’yi yönetmediler, işsizlikle sınav yapmaya çalıştılar. Gençlerin geleceğini karartmakla bir sınavdan geçiriyorlar. Hiçbir umut vaat etmeyen 18 yıllık iktidar sürecinde gençlere hiçbir vaatte bulunmayan, gençlerin geleceğini alan, gençleri yarınsız bırakan bir iktidarla karşı karşıyayız. Ama şunu da çok iyi biliyoruz ki sevgili gençler onlar bu ülkede en çok sizden korkuyorlar. Sizin beyinlerinizden sizin yüreklerinizden korkuyorlar.”

‘GENÇLER ASLA BİAT ETMEZ’

Bu ülkeyi değiştirip dönüştürecek tek gücün ülkenin gençleri olduğunun altını çizen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda gördük, sosyal medyayı nasıl salladığınızı, Recep Tayyip Erdoğan’ı sosyal medyada eleştirerek size ‘oy moy yok’ diyerek nasıl onu dize getirdiğinizi gördük. İşte onların korkuları bundandır. Onların tek amacı var, seçim döneminde gençlerden oy alabilmek. Tek amaçları, tek yaptıkları seçim döneminde gençlere birkaç vaatte bulunmak ve yerine getirmemektir. Bu ülkede, bu ülkenin geleceğini inşa etmekte gençlerin kararlı duruşu ve mücadele ve iradesi başarılı olacaktır. Çünkü biz biliyoruz ki siz Selahattin Demirtaşların, Figen Yüksekdağların, Sebahat Tuncellerin yoldaşlarısınız. Denizlerin, Mahirlerin yoldaşlarısınız, onların yaşıtısınız. Onlar idam sehpasına giderken de cezaevlerinde tutulurken de inandıkları mücadeleden asla taviz vermediler, asla biat etmediler. Bizim gençliğimize HDP'ye gönül veren, oy veren gençler de asla biat etmez, diz çökmez. Asla bu iktidardan korkan bir gençlik değildir. Kendi geleceğine güvenle bakan ve HDP’in çizgisinden ayrılmayan HDP’yi iktidara taşıyacak bir mücadele sonucunda bu ülkede gençliğin kendi anadilinde eğitim ve öğretim yaşama geçmesi başta olmak üzere işsiz tek bir gencin kalmayacağı yarınları hep birlikte örmenin ve bunun mücadelenin HDP’den geçtiğini bilen gençlersiniz.”

‘BU ÜLKEYİ GENÇLERİN YÖNETTİĞİ BİR ÜLKE DURUMUNA GETİRECEĞİZ’

Bu ülkeyi artık gençlerin yönettiği bir ülke durumuna getireceklerini vurgulayan Buldan, iktidarın zaten itiraz eden gençlikten rahatsız olduğunu belirterek, “Bugün bu ülkeyi yöneten iktidar sizin ses çıkarmanızdan, söz söylemenizden itiraz etmenizden korkuyor. Ama şunu bilsinler ki HDP gençliği söz de söyleyecek, itiraz da edecek, bu ülkeyi hep birlikte yöneteceğiz. Genç başladık genç başaracağız” dedi.

SANCAR: ÇÜNKÜ GENÇLER KONUŞMAZSA ÖZGÜRLÜK BOĞULUR

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar da dünyadaki bütün dönüşümlerin, değişimlerin, özgürlük yolundaki bütün gelişmelerin kaynağında gençlerin dinamizmi, fedakarlığı ve inancı olduğunu vurguladı. Gittikçe dünyayı kirleten insanların gençlerin yükünü hep daha da artırdığını ifade eden Sancar, “Bu kirletilen dünyayı temizleme işini gençler üstlenmek zorunda kalıyor. Gençleri susturdukları zaman sömürüyü, baskıyı her türlü rezilliği sürdürebileceklerini biliyorlar. O nedenle gençler konuşmaya başladığı anda korku salmak için her yolu deniyorlar. Çünkü gençler susarsa doğa ölür, çünkü gençler konuşmazsa özgürlük boğulur bunu biliyorlar. Çünkü gençler sindirilirse sömürü dizginsizce yürütülür. Eğer gençler susarsa genç kadınlar öldürülür, genç erkekler cepheye sürülür, vatan millet naraları ile feda edilir. Onun için itirazın asıl kaynağı, itirazı en güçlü kılan kaynak gençlerin sesidir. Gençler itiraz edince en çok zalimler, muktedirler korkar. O nedenle itirazımızın en güçlü kaynağı olan sizlere bir kez daha selam olsun.”

‘DEĞİŞİM, ÖZGÜRLÜK, BARIŞ SİZLERLE GELECEK’

Demokrasi yürüyüşü başlatırken “itiraz ediyoruz” sloganıyla yola çıktıklarını hatırlatan Sancar, adaletsizliğe, yoksulluğa, savaşa, baskı ve sömürüye karşı yeni bir hayatı, yeni bir toplumu kurmak için inşa gücü yaratmak gerektiğini vurgulayarak, bu konuda gençlere büyük bir sorumluluk düştüğüne işaret etti. Sancar, şöyle konuştu: “Özgür bir geleceği gençler kurmadan mümkün değil eşit bir toplumu gençler olmadan kurmak mümkün değil. Sömürüyü gençlerin mücadelesi olmadan bitirmek mümkün değil. Parasız anadilinde özgür eğitimi gençlerin mücadelesi olmadan kurmak mümkün değil. Barışa da demokrasiye de özgürlüğe de ancak gençlerin gücü ile ulaşacağımızı biliyoruz. Bu parti ve bu ülke sizlerle güzelleşecektir. Değişim, özgürlük, barış sizlerle gelecektir Sizsiz asla mümkün değildir. Hepimizin bu yolda en büyük desteği, inancının en önemli kaynağı sizlerin kararlılığı olacaktır. Biliyoruz başaracağız çünkü bu kadar dinamik, fedakar ve güçlü gençliğimiz var. Biliyoruz mutlaka kazanacağız çünkü sayısız gencin bedellerle yarattığı büyük bir mücadele birikimimiz, tecrübemiz var.”

Konuşmalarının ardından teker teker söz alan gençler görüş ve önerileri sundu.