HDP: Güneyli yetkililer sorumluluk almaya hazır

HDP ve DTK yöneticilerinin Güney Kürdistan’daki temasları sırasında ulusal birlik temel gündem olurken, Güneyli yetkililerin barış için sorumluluk üstlenmeye hazır olduğu belirtildi.

HDP Basın Bürosu Hewlêr ve Süleymaniye’deki temaslara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Açıklamada yapılan görüşmeler ve ele alınan konulara dikkat çekildi.

Basın Bürosu’nun verdiği bilgiler şöyle: “Eş Genel Başkanımız Sezai Temelli başkanlığında, DTK Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekilimiz Berdan Öztürk, Grup Başkanvekilimiz ve Mersin Milletvekilimiz Fatma Kurtulan, Eş Genel Başkan Yardımcımız Nazmi Gür, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcümüz ve Batman Milletvekilimiz Feleknas Uca ve Diyarbakır Milletvekilimiz İmam Taşçıer’den oluşan heyetimizin Kürdistan Bölgesel Yönetimi ziyareti devam etmektedir.

Heyetimiz bugünkü programı kapsamında Celal Talabani’nin partisi Yekîtiya Niştimaniya Kurdistan/Kürdistan (Yurtseverler Birliği - YNK), Goran, Nifşê Nû gibi partilerle görüştü. Heyet sabah saatlerinde de, Saddam Hüseyin döneminde işkence merkezi olarak kullanılan Kızıl Cezaevinde incelemelerde bulundu. Temelli başkanlığındaki heyetimiz bugün Kürdistan Bölgesel Yönetimi programını tamamlayacak.

7 Eylül tarihinde başlayan ziyaret kapsamında heyetimiz şimdiye kadar Hewlêr’de KDP Lideri Mesut Barzani, Bölge Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani’nin yanı sıra Yekgirtû (Birlîk Partisi), Komela Îslamî, Zehmetkêşan (Emekçiler Partisi) gibi partilerle görüşmeler gerçekleştirdi.

Heyetimiz, Süleymaniye’de ise Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salîh ile görüştükten sonra YNK, Goran (Değişim Hareketi), Nifşa Nû (Yeni Nesil Koalisyonu) gibi parti ve hareketlerle bir araya geldi. Ayrıca Süleymaniye de Talaba’nin mezarı ziyaret edilerek, Kızıl Cezaevinde incelemelerde bulunuldu ve Akademisyenlerle görüşüldü.

Yapılan görüşmelerin tamamında, bölgesel sorunlar ve çözüm yolları, Ulusal birlik, barış meselesi gibi öncelikli konular ele alındı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri yaptıkları açıklamalarda barış için sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını belirtirken, sorunların diyalogla çözülmesi çağrısında bulundu.”