HDP’li Ceylan: Faşizmin hayal ettiği karanlığa izin vermeyeceğiz

Konya’da Kürtlere karşı işlenen ırkçı katliama ilişkin konuşan HDP Amed İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, "Örgütlenerek, faşizmin hayal ettiği karanlık günlerin gelmesine asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Türk ırkçılığı Konya’da 7 kişilik bir Kürt ailesinin katliamına neden oldu. Daha önce de aynı ırkçı grup tarafından saldırıya uğrayan aile, basına yansımış ve karşı karşıya oldukları tehlike ilişkin uyarılarda bulunmuşlardı. Ancak AKP-MHP yargısı, olayı münferit olarak ele almış saldırganları serbest bırakmıştı. Katliamın önünün alınmamasından dolayı dün Yaşar Dedeoğulları, Barış Dedeoğulları, Serpil Dedeoğulları, Serap Dedeoğulları, İpek Dedeoğulları, Metin Dedeoğulları ve Sibel Dedeoğulları katledildiler. Sonrasında da cesetleri yakıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, Konya’da yaşanan katliama ilişkin ANF'ye konuştu.

Yaşananları çok tehlikeli bir gidişat olarak tanımlayan Ceylan, AKP-MHP iktidarının her gün Kürtleri ve HDP'yi kriminalize eden açıklamalar yaptıklarını söyledi. Ceylan, son 6 yılda partilerine ve Kürtlere yönelik yapılmayan saldırının kalmadığını hatırlatarak, genel faşistlerin eliyle sivillere yönelik saldırıların teşebbüste kaldığını belirtti. Ceylan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Türk basının televizyonlarda her gün HDP ve Kürtlerin aleyhine kriminalize eden, hedef gösteren değerlendirmeler yapılıyor. Bunların hepsini yan yana getirdiğimizde, sebep ve müsebbib de ortadadır. Her gün açıklamaları ile bizi işaret edenler bu katliamın sebebidirler. Faşizm, hukuksal yollarla faşizmini yürütmek sıkıntısı yaşadığı için gayri hukuki güçlerini devreye sokmuş durumdadır. Bir kaos ortamı yaratarak mevcut iktidarlarını sürdürmek gibi bir hedefleri var ise, bu da kursaklarında kalacaktır. Halkımız bunun böyle kolay gerçekleşmesine kesinlikle izin vermeyecektir."

İKTİDARIN TEŞVİK EDEN DİLİ

Saldırıları organize edenlerin Kürtleri katlederek, dillerini yasaklayarak onları kimliksizleştirmek gibi bir hedefe sahip iseler, Kürtlerin buna müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Ceylan, "Ne Kürtler, ne de Kürtlerin dostları buna asla müsaade etmezler. Çünkü bunlar daha önce de yaşandı. Hem Kürtleri, hem de HDP’yi baskı altına alamazlar. Ama tehlikeyi görmek gerekiyor. Onun önüne geçebilmek için de ilk önce iktidarın bu saldırıları teşvik eden dili terk etmesi lazım. Elbette Kürtler tüm bu olanlara demokratik zeminde örgütlenerek cevap vereceklerdir. Ancak şu anda tehlike altında olan sadece Kürtler değil. Türkiye'nin toplumunun hepsi tehlike altındadır" diye konuştu.

KATLİAMLARIN ÖNÜNE ÖRGÜTLENEREK GEÇECEĞİZ

Faşizmin herkesi tehlikeli bir sürece sürüklediği uyarısında bulunan Ceylan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Önemli olan, toplumun tehlikeli gidişatı görüp, onun önüne geçmeye çalışmasıdır. O yüzden de devletin ilgili bürokrasisi başta olmak üzere herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz. Devlet ve iktidar bizi sevmiyor ve politikalarımızı beğenmiyor olabilir ama mevcut faşizan politikaları da terk etmeleri gerekiyor.

Yine medyanın kışkırtıcı dili terk etmesi lazım. Kürtlerin ve dostlarının da ortaklaşıp, faşizme karşı mücadele ederek bu katliamların önüne geçebiliriz. Bunları yaptığımızda planlanan her ne ise, onu boşa çıkarabiliriz. Sessiz ve pasif kalırsak, daha kötü bir sürece girmiş oluruz. Ama biz örgütlenerek, faşizmin hayal ettiği karanlık günlerin gelmesine asla izin vermeyeceğiz."