HDP'lilere polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı-YENİLENDİ

Kobanê Davası’na ilişkin il binası önünde açıklama yapmak isteyen HDP’lilere saldıran polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü’nün, 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’na ilişkin il binası önünde yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı. Açıklamadan önce il binası ve çevresini kapatan onlarca polis, binanın olduğu sokağa giriş ve çıkışları kapattı. Açıklamanın başlamasına dakikalar kala kapının önünü de kapatan polis, içeriden dışarıya çıkılmasına engel oldu.

 Dışarı çıkarak açıklama yapmak isteyen kitleye saldıran polis, aralarında MA Muhabiri Enes Sezgin ve Artı TV Kameramanı Bilal Meyveci'nin de bulunduğu çok sayıda kişiyi şiddet uygulayarak gözaltına alındı.

'ONLAR HDP'Yİ YARGILAYAMAZ'

Kapının girişinde açıklama yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Kobanê düşmediği için bu uygulamaların yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bunun üzerinden HDP’yi yargılamaya çalışıyorlar. Ama onlar HDP’yi yargılayamazlar, HDP onları yargılar. 6 yıl geçmiş Kobanê davasıyla ilgili herhangi bir şey yapılmamış. 6 yıl içinde HDP bunun soruşturulması için çalışmalar yapmış, Mecliste soru önergeleri vermiş ama bunlar AKP-MHP tarafından reddedildi. Halk bu sürecin tanığıdır. Kobanê düşmediği için şu an burada görüldüğü gibi demokratik bir açıklamanın yapılmasına bile izin vermiyorlar. Demokratik hakların önünü işte böyle faşizan yöntemlerle kesiyorlar. HDP herkes için hak istiyor, adalet istiyor, eşitlik istiyor. 6 milyon HDP’li için sadece istemiyor bu ülkenin toprakları için, halkları için istiyor."

Rojava’da DAİŞ’e karşı verilen mücadele sayesinde DAİŞ’in insanlığın başına bela olamadığını söyleyen Bulut, “O direnişin yolunu açanlar Kobanê'nin kurtuluşudur. İnsanların ölümüne seyirci kalmak istemeyen halkın sokağa çıkmasıdır. Bunu antidemokratik bir sürece dönüştüren iktidardır. Bugün niye buradasınız? Bunun sebebi IŞID zihniyetinin karşılığıdır. Halkla, gençler, kadınlar sizi yargılayacak. Bu parti direnişin buluşma halidir. Bu da size dert olsun ” diye konuştu.

 'HALKIN İRADESİNE DARBE'

Ardından söz alan Erdal Avcı, bugün Ankara’da görülmeye başlanan davanın halkın iradesine darbe mahkemesi olduğunu belirterek, “Biliyoruz ki bu halkın 7 Haziran’da hükümetin ikiyüzlü maskesini düşürmesi ile başlayan savaş konseptinin bir ürünüdür. AYM’nin iade ettiği içi bomboş ve hatta hukuk adına utanılacak bu iddianame Kobane Davası iddianamesi ile birleştirilerek halkların demokratik iradesine, halkların Kürdistan ve Türkiye coğrafyasında barış, huzur ve refah içinde yaşamasına dönük bir darbe girişimidir. Bu darbe girişimlerini bu tertip mahkemelerini cemaatin, sadece KCK operasyonları ile yürüttüğü değil diğer tüm iddianamelerle hazırladığı ve cumhurbaşkanın itiraf ettiği Türkiye’deki demokrasi iradesine hazırlanmış bir darbedir” ifadelerini kullandı.

Halk ise polis saldırısına karşı sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.