HDP, Sudan’daki katliamı ve darbe girişimini kınadı

Sudan’daki sivil katliamı ve askeri darbe girişimini kınayan HDP, “Sudan’da 13 sivil katledilmesini kınıyor, askeri darbe girişimini reddediyoruz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) şunları belirtti: “3 Haziran sabah saatleri itibari ile Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi’nin sivil ve demokratik bir düzene geçilmesi için halkın sürdürdüğü barışçıl ve meşru oturma eylemine karşı şiddet kullanarak 13 sivilin katledilmesini kınıyor ve bu yeni askeri darbe girişimini reddediyoruz. Bazı yabancı devletlerin desteğiyle gerçekleştirilen bu askeri operasyonun Sudan’daki durumu daha da kötüleştireceği açıktır. Bu sebeple, Sudan’daki askeri konsey, derhal sivil ve meşru bir iradeye yönetimi devretmeli, halkın demokratik taleplerine karşı şiddet kullanmaktan vazgeçmelidir.

Sudan halkına karşı gerçekleştirilen her türlü şiddet eylemine karşı bu askeri operasyonları yürüten cuntacılar ve onları destekleyen yabancı güçler bu müdahaleci ve şiddet eksenli girişimlerini derhal durdurmalıdır. Uluslararası kamuoyunu Sudan halkının demokratik ve meşru talepleri karşısında duyarlı olmaya ve ülkeyi şiddet sarmalına sürükleyebilecek askeri ve dış müdahalelere karşı etkin bir tutum geliştirmeye çağırıyoruz.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika demokrasi ve özgürlük direnişini Sudan’da güçlü biçimde sürdüren Sudan halklarının ve kadınlarının meşru mücadelesini desteklediğimizi belirtiyor ve sınırlar ötesi güç birliğini yükseltme çağrımızı bu vesileyle yineliyoruz.”