HDP Van için ne önerdiyse, AKP tarafından reddedildi!

Van'ın HDP'li milletvekilleri, kent için sorunları Meclis'e taşıyıp çözüm üretmek isterken, bu AKP'li vekillerce engellendi. AKP'li Van milletvekilleri, Van için hiçbir meseleyi Meclis'e taşımadı.

HDP, 1 Kasım 2015’te yapılan genel seçimlerde Van’da yüzde 64,3 ile 6, AKP ise yüzde 30,7 ile 2 milletvekili Meclis’e gönderdi. Ancak seçimlerden bir süre sonra HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ile HDP Van milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün milletvekillikleri düşürüldü.

Bunun üzerine Van halkının Meclis’te temsili 6 milletvekiline düşerken, AKP’nin icra makamında olduğu dönemde Van’ın kronik sorunlarının çözümü noktasında ilerleme kaydedilemedi. 26’ncı Dönem hem ülke hem de Van açısından zor ve yoğun bir dönem olarak kayda geçti. Bu dönemde; Rojava’ya işgalci saldırı, milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılması, Kürt kentlerinde yıkım, DBP’li belediyelerin gasp edilmesi, darbe girişimi, OHAL’in ilanı, Anayasa değişikliği referandumu, Meclis içtüzük değişikliği, HDP ve CHP’li milletvekillerinin tutuklanması, HDP’li milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesi ve sayıları on binleri aşan gözaltı furyası vb. yaşananlardan sadece bazıları.

AKP SINIFTA KALDI

Tüm bunlara rağmen HDP’nin Van için Meclis'te yürüttüğü çalışmaların yoğunluğu dikkat çekerken, iktidar Partisi AKP, Beşir Atalay’ın başkanlığını yaptığı Güçbirliği Toplantıları yapmakla yetindi ancak bu toplantılardan herhangi bir sonuç çıkmadı. AKP, belediyeleri kayyumlarla yönetmesine rağmen 2 yıllık süreçte yerel anlamda da sınıfta kaldı.

HDP'NİN PERFORMANSI

Şimdi ise 24 Haziran seçimleri yaklaşırken HDP’li vekillerin tüm zorluklara rağmen yaptığı çalışmalar dikkat çekiyor.

Milletvekilleri parlamenter sistemde soru ve araştırma önergeleri, kanun teklifleri, gensoru ve Meclis soruşturması vb. denge ve denetleme mekanizmalarıyla ulusal ve yerel sorunları gündeme taşıdı. Hükûmet ise icra makamını temsilen gündeme taşınan tasarı ve görüşmeleri dikkate almak ve sorunları çözmekle yükümlü olmasına rağmen HDP’nin neredeyse bütün önergelerini reddetti.

Bu nedenle 26’ncı dönemde Van milletvekillerinin kente ilişkin çalışmalarına göz attık. 26’ncı dönem HDP’li Van milletvekillerinin çalışmalarına bakıldığında ağır savaş ve hak ihlalleri koşullarında da Van gündeminden kopmadıkları görülüyor. Üç yıl boyunca HDP Van milletvekilleri; 712 soru önergesi, 58 Meclis araştırma önergesi, 6 kanun teklifi ve 9 sözlü soru önergesi verirken, 836 Meclis araştırma önergesine imza attılar. HDP Van milletvekilleri doğrudan Van’ın ekonomik, sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık, kadın, gençlik, hak ihlalleri, kayyum uygulamaları vb. konularında 344 önerge verdiler. Bu da bütün çalışmalar içinde Van’ın yaklaşık olarak yüzde 45 oranında yer aldığını gösteriyor.

Van’da yaşanan gözaltı, tutuklama, hak ihlallerinin dışında Meclis’e sunulan bazı önerge başlıkları şunlar:

Van’ın ekonomik sorunları, Van Gölü’nün korunması, kentte eğitimde yaşanan sorunlar, Van depreminden sonra süren sorunlara dair araştırma önergesi , Çaldıran ilçesinde yol sorunları, Van’da engellilerin sorunları, Bahçesaray-Aliağa köyü ulaşım sorununa ilişkin, Van’da tarım ve hayvancılık, Van’da yaşlıların sorunları, Erciş ilçesinde sağlık sorunlarına ilişkin, yerel basının sorunları, Saray ilçesinde sağlık sorunları, Van’da yasaklanan mera ve yaylalar, Van’da esnafın ekonomik sorunları, Van’da şehir stadyumu ihtiyacı, Gürpınar ilçesinde sağlık sorunları, Van’da elektrik kesintisi ve sorunları, Başkale ilçesinde tarihi yapılar, Van’da turizmin geliştirilmesi, Van’da kültürel değerlerin ve Urartu dilinin korunması, Van çevre yolunun yapılması... HDP'nin bu başlıkları içeren tüm önergeleri, kanun teklifleri AKP tarafından reddedildi!

Bunların dışında HDP Van milletvekilleri; Van’ın kronik sorunlarından çevre yolu, şehir stadı, Erciş Devlet Hastanesi, Van Gölü’nde kirlilik vb. konularda komisyon ve Genel Kurul konuşmalarında yer verdiler. Bunun dışında Van’da İran konsolosluğunun açılması ve sınır ticaretinin geliştirilmesi başta olmak üzere Van’ı ilgilendiren konularda Bakanlık ve büyükelçilik düzeyinde görüşmeler de gerçekleştirdiler.

AKP'Lİ VEKİLLER VAN'IN HİÇBİR SORUNUNU GÜNDEME GETİRMEDİ

Buna karşın Van’ın Meclis’e gönderdiği AKP’li milletvekillerinin kentin sorunlarına yönelik hiçbir araştırma ve soru önergesi vermedikleri, Genel Kurul konuşmalarında ve Komisyon çalışmalarında Van’ın sorunlarına hiç değinmedikleri dikkat çekiyor. Hatta üç yıl boyunca Meclis dahilindeki çalışmalarda 'Van' kelimesinin konuşmalarda sadece 12 defa kullanılması ilginç bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. 24 Haziran’a sayılı günler kalırken Van halkı, 26’ncı dönemde Van’ın sorunlarına kalıcı çözümlerin geliştirilmediğini ifade ediyor. Kamuoyu eleştirilerinin odağında yıllardır icra makamında bulunmasına rağmen çözüm üretmeyen AKP var. Şimdi merak edilen tek bir şey var: Van milletvekillerinin üç yıllık performansı ortadayken bu 24 Haziran’da sandığa nasıl yansıyacak?