HDP ve HDK ‘3 Fidan’ı andı

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ı idam edilişlerinin 49’uncu yıldönümünde andı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın siyasi bir cinayetle katledilmesinin üzerinden 49 yıl geçti. 6 Mayıs 1972 tarihinde gerçekleşen bu cinayetle Deniz, Hüseyin ve Yusufların şahsında Türkiye halklarının eşitlik, özgürlük ve devrim talepleri darağacına çekilmek istendi” dedi.

3 Fidan’ın darağacına gönderilmesinin “ne mücadeleyi bitirdiğini ne de toplumun devrim ve değişim talebinin önüne geçtiğini” belirten HDP, şunları ekledi:  “Aksine, Deniz, Hüseyin ve Yusuf başta olmak üzere özgürlük, eşitlik, barış ve kardeşlik yolunda hayatını yitirenler, milyonlarca insanın yüreğinde, mücadelesinde ölümsüzleşti. Toplumun devrim ve değişim talebi daha da büyüdü. Denizlerin, Mahirlerin, Mazlumların, İboların yaktığı özgürlük meşalesi mücadele eden herkesin, hepimizin yolunu aydınlatmaya devam ediyor.”

HDP’nin 6 Mayıs mesajında ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Dün 3 Fidan’ın katledilmesine, halkın özgürlük taleplerinin bastırılmasına sebep olanlar bugün de soygun düzeninin devam ettirilmesi, kişisel ikballerinin sürmesi için muhalifleri cezaevlerine doldurmaya, partimizi kapatmaya, siyasi darbe ile halkın iradesine el koymaya yelteniyor. Dünün sorumluları utançlarından toplum içine çıkamıyor, bugünküler de aynı utançla yaşamaya mahkumlar. Devrimciler, mücadele edenler dün de baş eğmedi bugün de başı dik bir şekilde geleceğe yürümeye devam ediyor.

Deniz, Hüseyin ve Yusuflar başta olmak üzere devrim ve demokrasi yolunda hayatını kaybeden ve büyük bedeller ödeyenleri saygıyla ve minnetle anıyoruz. Onların isimleri ve kararlı mücadeleleri Türkiye halklarının yüreğinde ve zihninde yaşamaya devam edecek. Miraslarına sahip çıkarak Türkiye halklarının hak ettiği eşit ve özgür yaşamı yaratmak için mücadeleyi kararlılıkla büyüteceğiz.”

HDK Yürütme Kurulu da 6 Mayıs vesilesiyle idam edilen devrimcileri andı. HDK, “Onlar, alacakaranlık bir vakitte, “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi!”, “Yaşasın İşçiler ve Köylüler!”, “Yaşasın Devrimciler!” diyerek veda ettiler. Onların açtığı yoldan devam edenler, her alacakaranlıkta bu sözlerle yönlerini doğrulttular. Onlar, aradan geçen yıllara karşın gençliğin ve ezilen halklarımızın yüreğinde ve bilincinde yaşamaya devam ediyorlar” diye belirtti.

Denizlerin kapitalist sisteme karşı verilen mücadelelerinin esin kaynakları olmaya devam ettiğini ifade eden HDK, şöyle noktaladı:

“Kapitalist düzenin yarattığı eşitsizliklere, adaletsizliklere karşı gelişen halk mücadelesinin darbelerle engellendiği her buhran döneminde olduğu gibi, şimdi de emekçiler kölelik dayatmalarına maruz bırakılıyor, doğa her zamankinden daha fazla yıkıma uğratılıyor, halklarımızın demokrasi, eşitlik ve özgürlük talepleri faşizan uygulamalarla kırılmaya çalışılıyor. Dünya emperyalist kapitalist sisteminin yaşadığı krizle birleşen pandeminin yarattığı bu özel konjonktürde, “siyasi soykırım” operasyonları ile halkların demokratik hareketini engelleyerek, bir kez daha egemenliklerini ihya etmek istiyorlar. Siyasi darbelerle tahkim ettikleri Saray Rejimi, polis ve yargı operasyonları ve pandemi yasakları ile halklarımızın örgütlü mücadelesini dağıtmak, teslim almak istiyor. Aşağı bakmamızı, baş eğmemizi istiyorlar.

Baş eğmiyoruz, teslim olmuyoruz, itaat etmiyoruz.

Denizler’in anısında saklı olan, egemenlerin bize “bol” gördükleri demokrasiyi toplumsal yaşamın her alanında kurarak mücadele etmeye devam edeceğiz.”