Hêro İbrahim Ehmed YNK Süleymaniye il başkanlığını bıraktı

Hêro İbrahim Ehmed YNK Süleymaniye il başkanlığını bıraktı

Irak’ın Kürt cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hêro İbrahim Ehmed YNK Süleymaniye İl Başkanlığı görevini bıraktı. İstifanın nedeni olarak 21 Eylül seçimlerinde Goran’ın YNK’nin kalesi olarak bilinen Sülaymeniye’de birinci çıkması gösteriliyor.

Federe Kürdistan Bölgesi’nde 21 Eylül günü yapılan seçimlerin kaybedeni şüphesiz YNK olmuştu. Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana Almanya'da tedavi gören ve fiilen aktif siyaseti bırakmış olan Talabani’siz seçimlere giren YNK ikinciliği Goran Hareketi’ne kaptırmıştı. Ayrıca YNK’nin ‘kalesi’ Süleymaniye kentinde de Goran’ın birinci parti çıkması YNK cephesinde soğuk duş etkisi yapmıştı.

Süleymaniye’deki yenilginin netleşmesiyle Talabani’nin eşi Hêro İbrahim Ehmed, YNK Süleymaniye İl Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. YNK Politbüro üyeliğini sürdürmeye devam edecek olan Ehmed “Süleymaniye halkını iyi hizmet edemediğim için özür diliyorum” dedi.

Süleymaniye’deki sorunlar için bölge hükümetini suçlayan Hêro İbrahim Ehmed’in YNK’nin resmi yayın organı Pukmedia’nın internet sitesinde yer alan istifa açıklaması şöyle:

“Süleymaniye’deki sorunlara çözüm bulmak ve bazı haksızlıkları gidermek için çok çabaladım. İl örgütümüzün sorunlarını çözülmesi için elimizden geleni yaptım. Fakat çözüm bölge hükümetinin elindeydi, bu yüzden birçok kez hükümetle görüştük, bize söz vermlerine rağmen hiçbir sorun çözülmedi. Fakat Süleymaniye halkına hizmet etmeye devam edeceğim, Süleymaniye her türlü güzelliklere layıktır.”

YENİ HÜKÜMET BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)’nin 719.004 oy, Goran Hareketi’nin 446.095, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)’nin 323. 867 oy aldığı seçimlerin ardından hükümetin renginin ne olacağı belirsizliği sürüyor.

Seçimlerden önce de YNK'li yöneticiler, KDP ile stratejik ittifakı sorgulayarak bunun artık sürdürülemez olduğunu söylüyordu. Bu seçim sonuçlarından sonra YNK'nin nasıl bir karar alacağı henüz bilinmiyor. Bu erimeye rağmen KDP ile ortaklığa devam mı edecek yoksa ciddi bir özeleştiri verme kabiliyetini göstererek, değişen koşullara uygun olarak yeniden mi yapılanacak?  YNK, KDP ile bu dönem de devam edecekleri yönünde sinyaller veriyor.

2009'daki seçimlerde 25 sandalye alan Goran hareketi, sandalye sayısı iki eksilse de hem oy oranını arttırdı hem de siyasal olarak pozisyonunu daha da güçlendirdi. KDP'siz hükümet kurulur mu kurulmaz mı, henüz bilinmiyor ancak ilk kez KDP'siz bir hükümet kurma arayışının alt yapısı güçlendi.

Geçtiğimiz hafta YNK politbürosu yürütme konseyi üyesi Mele Bextiyar Goran hareketinin kendilerine hükümeti birlikte kurmayı önerdiğini söylemişti. Mele Bextiyar, Goran'ın kendilerine "Eğer bizimle ortaklaşırsanız başbakanlık YNK'nin olacak" dediğini aktaran Bextiyar “Ancak bu öneriyi Kürdistan bölgesinin istikrarı ve çıkarları için ret ettik” dedi.