Hollande battıkça aşırı sağ yükseliyor

Hollande battıkça aşırı sağ yükseliyor

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, başarısızlıkla dolu bir yıllık icraatlarını savunmaya ve Fransızlara güven ve umut aşılamaya devam ediyor. Bugün seçim olsa Sarkozy’nin favori olduğu Fransa’da ülkenin içinde bulunduğu durumun aşırı sağ partileri güçlendirmesi ve domino etkisi ile Avrupa’yı da etkilemesinden korkuluyor.

Fransa ekonomisinin resesyona girdiği bir dönemde basın mensuplarıyla ikinci 6 aylık buluşmasını gerçekleştiren François Hollande bir yıllık icraatını savundu. Hollande, göreve geldiği Mayıs 2012’den bu yana bütçe dengesinin tutturulması, ekonominin yeniden canlandırılması ve iş alanlarının yaratılması gibi konularda yapılan reformları başarı olarak sundu. Hollande, bir yıllık çalışmalarının ekonominin düzeltilmesi, sosyal devlet modelinin korunması ve eşitsizliklerin giderilmesine yönelik olduğunu ve işsizlik oranlarının yıl sonuna doğru düşüşe geçmesini beklediklerini kaydetti.

EMEKLİLİK İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞMA PRİM ÖDEME

Fransa’da emeklilik sisteminin 2020 yılında 20 milyar Euroluk bir açık vereceğini belirten Hollande, daha önce Sosyalist Parti (PS)’nin sert bir biçimde karşı çıktığı emeklilik süresinin uzatılmasından yana olduğunu beyan etti. Hollande, Haziran ayında işçi ve işveren temsilcileri ile yapılacak istişareler neticesinde Eylül ayında emeklilik reformu ile ilgili taslağın sunulacağını duyurdu.

Son aylarda anketlerde giderek düşen popülaritesi hakkında da konuşan Hollande, kendisinin popüler olmaktan çok ‘doğru kararlar almak’ niyetinde olduğunu ve ülke yönetimini kötü bir dönemde devraldığını söyledi. Hollande, kendisinin görevinin biteceği 2017 yılındaki sonuçlara göre yargılanması gerektiğinin altını çizdi. Basın mensuplarının sorusuna cevap veren Hollande, kabinede şimdilik herhangi bir değişiklik düşünmediğini ve başbakan Jean-Marc Ayraul’un da ‘zor bir dönemde cesurca siyaset yaptığını’ da dile getirdi.

YABANCILARA OY HAKKI 2014 SEÇİMLERİNDEN SONRA

Sağ muhalefetin karşı çıktığı yabancılara yerel seçimlerde oy hakkına da değinen Fransa Cumhurbaşkanı, konunun partilerinin seçim öncesi bir (oy kazanma kaygısı ile) hamlesi olmadığını vurguladı. Bu nedenle, uzun süre ülkede yaşayanlara verilmesi planlanan seçme hakkı düzenleyen yasa 2014 yerel seçimlerinden sonra gündeme getirilecek.  

RUSYA’YA ‘ESAD’LA İLİŞKİNİ KES’ MESAJI

Dış politika alanında Suriye meselesine de değinen François Hollande, kendileri için ‘kırmızı çizginin’ kimyasal silah kullanımı olduğunu, ancak bunun henüz teyit edilmediğine dikkat çekti. Rusya’nın Suriye ile ilişkilerini eleştiren Hollande, barış için konferans öneren bu ülkenin aynı zamanda Suriye’ye silah satışı yapmasının kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekledi. Hollande, Rusya’nın bir an önce Beşar Esad ile olan ilişkilerini bitirmesini de istedi.

Fransa’nın Avrupa Birliği (AB) içerisindeki önemine de değinen Fransa Cumhurbaşkanı, önümüzdeki bir yıl içerisinde 4 temel hedefi olan bir inisiyatife öncülük edeceğini duyurdu. İnisiyatif, vergi ve sosyal sorunlarla ilgilenecek bir ‘Avrupa Ekonomi Yönetimi’, gençlerin istihdamına yönelik bir plan, enerji alanında yeni bir oluşum ve Euro Bölgesi’ni içine alacak yeni bir yapılanmayı öngörüyor.

François Hollande, AB ile Çin arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulmasından yana olduğunu da dile getirdi.

BUGÜN SEÇİM OLSA ÜÇÜNCÜ OLACAK

Fransız basınına göre ilk bir yıllık icraatları nedeniyle başarısız bulunan Hollande’ın konuşması pek de ikna edici olmadı. Fransızlara önümüzdeki bir yıl için ‘güven’ aşılamaya çalışan Hollande, Fransa’nın Avrupa ve dünya içerisinde büyük bir ülke olduğunu söylemekle yetindi.

François Hollande’ın konuşmasının ülkedeki memnuniyetsizliği gidermesi ise beklenmiyor. İktidara geldikten sadece aylar sonra Fransız halkının çoğunluğunun güvenini kaybeden Hollande ve partisinin politikaları ise daha çok aşırı sağ Ulusal Cephe (FN) ve anamuhalefet UMP ile eski lideri Nicolas Sarkozy’e yaraması bekleniyor.

Geçtiğimiz ay CSA şirketi tarafından yapılan bir ankete göre Fransızların yüzde 34’ü eski cumhurbaşkanı Sarkozy’e, yüzde 23’ü yabancı düşmanlığı ile tanınan aşırı sağcı Marine Le Pen’e oy vereceğini beyan etti. Hollande’ın sadece yüzde 19 oy alabildiği ankete göre, Sol Parti lideri Jean-Luc Melenchon ise yüzde 12 oy alacak. Ankete göre, Hollande’ın ikinci tura kalabilmesi ve geçtiğimiz yıl koltuğundan ettiği Sarkozy’e karşı yarışması durumunda ise Fransızların yüzde 61’i Sarkozy lehine oy kullanacak.

AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ KORKUTUYOR

Öte yandan, Hollande ve hükümetinin başarısızlığının devam etmesi durumunda aşırı sağın güç kazanması diğer Avrupa ülkelerini de etkileyecek. 90’lı ve 2000’li yıllarda olduğu gibi Fransa’da aşırı sağın güçlenmesinin ‘domino etkisi’ yaparak, son yıllarda kısmen de olsa gerileyen  Avrupa’daki diğer aşırı sağ oluşumları güçlendirmesinden de  korkuluyor.

Fransa’da en son 2002 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde benzeri bir şok yaşanmıştı. Sosyalist Parti adayı Lionel Jospin başarılı bir 5 yıllık başbakanlık yapmış olmasına rağmen, Jacques Chirac ve aşırı sağcı Jean-Marie Le Pen’in gerisinde kalarak üçüncü olabilimişti. 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde FN lideri Marine Le Pen yüzde 17,90 oy oranı ile aşırı sağcıların aldığı en yüksek oyu almıştı. Genel seçimlerde de FN adayları onlarca seçim bölgesinde ikinci tura kalmış, Le Pen ise Hénin-Baumont seçim bölgesinde yüzde 49,89 ile kılpayı kaybetmişti.